Pe piața secondhand din SUA și Marea Britanie, prețurile pentru automobilele Tesla scad mai repede decât pentru alte vehicule electrice. Însă de vină pentru asta, se pare, că nu este imaginea lui Elon Musk, ci un surplus banal de mașini second hand ajunse la sfârșitul termenului de leasing, scrie  Financial Times.

Potrivit platformei CarGurus, în luna martie valoarea Tesla pe piața secundară din SUA a scăzut cu 7% față de anul precedent. Spre comparație, alte mașini electrice au scăzut cu doar 1,5%. În Marea Britanie, conform statisticilor Auto Trader, scăderea a fost și mai semnificativă, la 15% — comparativ cu media pieței de 10%. Acest lucru vine pe fondul controverselor privind controverselor cu privire la activismul politic al lui Elon Musk, care dăunează mărcii. El este asociat în mod activ cu cercurile de extremă dreaptă din SUA și a devenit un confident al lui Donald Trump – iar mașinile electrice sunt în mod tradițional susținute mai mult de alegătorii de centru-stânga.

Cu toate acestea, datele indică alte motive. Potrivit lui Kevin Roberts, director de analiză economică la CarGurus, „afluxul de vehicule din fosta flotă a redus prețul mediu de listă al unui Tesla folosit”. El a mai menționat că scăderea prețurilor la noile Tesla în 2023 va pune o presiune suplimentară asupra segmentului second-hand.

Dublare a ofertei de Tesla second-hand

Situația este similară în Marea Britanie. Directorul comercial al Auto Trader, Ian Plummer, a explicat că motivul a fost revenirea pe piață a unui număr mare de mașini care fuseseră anterior achiziționate pe credit. În martie, 5.400 de Tesla folosite au fost listate pe platformă – aproape de două ori mai multe decât acum un an (2.900). În același timp, cererea rămâne puternică: o Tesla din Marea Britanie se vinde în medie în 23 de zile, în timp ce mașina electrică medie se vinde în 29.

În ciuda acestui fapt, compania este sub presiune: vânzările de Tesla noi sunt semnificativ mai mici decât se aștepta. În primul trimestru al anului 2025, volumele au scăzut la:

– 55,2% în Suedia

– 49,7% în Olanda

– 41,1% în Franța

– 25,5% în Norvegia

În total, Tesla a livrat 336.681 de mașini în primele trei luni ale anului, în scădere cu 13% față de anul trecut și cu mult sub cele 390.000 așteptate.

Analistul JPMorgan Ryan Brinkman a comentat situația astfel: „Cele mai recente cifre de la Tesla au fost cu mult sub chiar și estimarea noastră scăzută, confirmând daunele fără precedent suferite de imaginea mărcii, de care ne temeam anterior.”

Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord cu această evaluare. Analistul Piper Sandler, Alexander Potter, consideră că „daunele aduse mărcii sunt exagerate”. Potrivit acestuia, în timp ce „eforturile politice ale lui Musk afectează probabil în mod negativ livrările”, problema mai mare este oprirea producției: patru fabrici de vopsea au fost închise de câteva săptămâni.

Actualizare a modelului Y, așteptată de analiști și piață

Analistii își pun sperantele într-o actualizare a modelului Y, cel mai popular model Tesla. În același timp, Harald Hendrikse de la Citigroup consideră că clienții pot amâna achizițiile în așteptarea modernizării, iar concurența pe piață este în creștere.

Hendricks notează că Tesla se confruntă acum cu „concurență mult mai acerbă din partea chineziilor și a altor colegi din Asia”, care produc mașini electrice la prețuri accesibile și sunt mai avansate din punct de vedere tehnologic. Acest lucru este vizibil mai ales pe fundalul succesului gigantului chinez BYD, a cărui nouă platformă vă permite să încărcați o mașină în timpul necesar pentru a umple o mașină cu benzină. Acțiunile BYD au atins un nivel record în martie. Tesla, pe de altă parte, a pierdut peste 40% din valoare de la începutul anului.