Acuzații de luare de mită la Garda Forestieră. Un consilier a fost reținut, iar alți patru angajați, plasați sub control judiciar
Un consilier de la Garda Forestieră Suceava a fost reținut, iar alți patru angajați au fost plasați sub control judiciar, fiind acuzați că ar fi cerut și primit bani, precum și diverse bunuri de la agenți economici și funcționari silvici în schimbul promisiunii de protecție sau al neaplicării sancțiunilor.
Ancheta, desfășurată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava, scoate la lumină un sistem de corupție prin care mai mulți consilieri superiori din cadrul instituției ar fi beneficiat de sume între 300 și 5.000 de lei.
DNA a dispus reținerea lui Mihai Ionel Popovici, consilier la Garda Forestieră Suceava, pentru acuzația de luare de mită în formă continuată. În același dosar, Sorin Cezar Țăpuleasca și colegii săi Florentin Doru Cucu, Dimitrie Chira și Dănuț Adrian Pavel, toți consilieri superiori, au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.
Potrivit procurorilor, activitățile de corupție s-au desfășurat între martie și octombrie 2024, respectiv octombrie – noiembrie 2022, perioadă în care inculpații ar fi cerut și primit sume de bani și bunuri de la agenți economici și funcționari forestieri pentru a facilita interesele acestora.
Cum funcționa sistemul de mită la Garda Forestieră
Procurorii explică faptul că angajații Gărzii Forestiere ar fi solicitat bani și alte foloase necuvenite pentru a nu aplica sancțiuni în cazul abaterilor constatate în activitățile economice sau pentru a interveni în soluționarea favorabilă a unor cereri din partea agenților economici sau a altor funcționari din sectorul silvic. În schimbul acestor beneficii, consilierii ar fi ignorat neregulile constatate sau ar fi aplicat măsuri mai blânde decât cele prevăzute de lege.
DNA explică faptul că mita nu era solicitată doar pentru evitarea sancțiunilor, ci și pentru rezolvarea cu promptitudine a unor solicitări venite de la structurile silvice, cum ar fi cereri de prelungire a termenului de emitere a avizelor de însoțire a materialului lemnos sau anularea unor avize emise necorespunzător.
Un alt exemplu oferit de anchetatori este soluționarea favorabilă a petițiilor depuse de reprezentanți ai ocoalelor silvice prin care aceștia semnalau nereguli în activitățile desfășurate de agenți economici și funcționari.
Mihai Ionel Popovici urmează să fie prezentat Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. În cazul celorlalți patru inculpați, controlul judiciar impus de instanță poate fi înlocuit cu măsuri mai restrictive, cum ar fi arestul la domiciliu sau arestarea preventivă, dacă aceștia încalcă cu rea-credință obligațiile impuse de instanță.
Ancheta este în desfășurare, iar DNA a menționat că sunt vizate și alte persoane pentru implicarea în activitățile ilicite desfășurate în cadrul Gărzii Forestiere Suceava.