Acuzații de mită și dispute pe paternitatea proiectului 5G, în Parlamentul României

Publicat: 19 mai 2021, 12:34, de Cezar Amariei, în News , ? cititori

Unde-i lege e și tocmeală și puțin circ, dacă e vorba de Parlamentul României: Legea 5G, care vizează implementarea unui nou sistem de infrastructură informatică și de comunicații, a fost adoptată miercuri. Nu fără acuze de mită și disputarea paternității.

Dintre cei 303 parlamentari, 277 au fost „pentru”, unul contra, 23 s-au abținut iar doi nu au votat.

Cei 23 care s-au abținut au fost parlamentarii Alianței pentru Unirea Românilor, care au acuzat că au existat tentative de influențare a votului.

Fondul problemei aici sunt banii, foarte mulți bani, toate grupurile parlamentare, toate partidele parlamentare au fost apelate de companiile de comunicații cu diferite oferte, mai mult sau mai puțin la vedere, inclusive noi am fost contactați, și avem datoria să spunem aceste lucruri, sunt interese mari, să nu confundăm fondul cu ideea centrală a acestei legi”, a spus de la tribună George Simion.

Conform acestuia, legea trebuie retrimisă la comisiile de specialitate în condițiile în care operatorii pot solicita despăgubiri de până la un miliard de euro.

Aceste despăgubiri vor fi plătite, în eventualitatea unei legi scrise prost. Vreau să existe asumarea de răspundere din partea fiecărui parlamentar pentru acest lucur, dacă ajungem să plătim despăgubiri de un miliard. Fără a dori să ne opunem intereselor noastre euro-atlantice, vă semnalăm totuși acest lucru”, a mai spus Simion.

Acesta nu a reușit să explice ulterior cum s-a ajuns la nivelul acestei sume, spunând că este o estimare a partidului.

În legătură cu acuzațiile referitoare la tentative de mituire, întrebat de puterea.ro dacă s-au promis concret avantaje, Simion și-a nuanțat declarația.

Concret, nu, dar s-au făcut insinuări, nu ne interesează bani negri”, a răspuns Simion.

O lege și doi tați

Paternitatea proiectului de lege a fost asumată, pe rând, de liberali și social – democrați.

Sunt aproape doi ani și trei luni de când sămânța acestei legi a fost plantată în România de Partidul Național Liberal. O spun astăzi foarte clar: această lege este o lege istorică pentru România din toate punctele de vedere. În primul rând  pentru că, în dezinformarea acestor zile, în propaganda în care suntem învăluiți, România își menține cursul corect, pe traiectoria valorilor democratice și transatlantice.  

În pofida miilor, sutelor de mii de voci care au stat împotriva acestui proiect, România  demonstrează astăzi matur, deși este o democrație tânără, și că, în pofida tuturor presiunilor care s-au făcut în aceste doi ani și câteva luni, România alege calea corectă”, a spus cu mândrie deputatul Pavel Popescu (PNL), de la tribuna Parlamentului.

Fostul premier Sorin Grindeanu i-a mai tâiat din elan, susținând că de fapt meritul este al Guvernului pe care l-a condus.

Proiectul este urmarea unui memorandum semnat de Guvernul României în 2019 împreună cu Statele Unite. Acest proiect transcede problema de comunicații și de siguranță și securitate națională. Atât timp cât România face parte dintr-o alianță și de tip militar și acest proiect a primit și avizul CSAT, cred că această component, pe care v-am amintit-o, este extrem de importantă”, a spus Grindeanu.

Acesta a recunoscut înaintea votului final că grupul PSD susține proiectul chiar dacă au fost discuții și au existat observații pentru că există în impact asupra problemelor deja existente, 2g, 3G și 4G.