Acuzaţii grave: Fabrica de zahăr, vândută la fier vechi pentru a face loc imobiliarelor

Publicat: 02 mart. 2025, 19:38, de Ionut Jifcu, în ECONOMIE , ? cititori
Acuzaţii grave: Fabrica de zahăr, vândută la fier vechi pentru a face loc imobiliarelor

Fabrica de zahăr de la Bod, judeţul Braşov, una dintre cele mai vechi din România, a fost închisă și vândută pentru dezvoltare imobiliară, susţine Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară – Sindalimenta, într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii spun că promisiunile privind reluarea producției de zahăr s-au dovedit a fi o înșelătorie, în timp ce industria românească a zahărului se confruntă cu o criză din cauza politicilor guvernamentale și a subfinanțării sectorului agricol.

„Ceea ce Federația Nationala a Sindicatelor din Industria Alimentară -Sindalimenta avertiza încă de acum câțiva ani, a devenit astăzi realitate. Închisă de mai mulți ani, fabrica de zahăr de la Bod, din județul Brașov, una dintre cele mai vechi din Romania, cu o traditie în procesarea zahărului din sfeclă, situată într-o zonă în care cultura de sfeclă domină, va deveni amintire. Probabil că urmează să fie tăiată și vândută la fier vechi, iar terenul va căpăta o destinație imobiliară. Este un nou jaf de manual petrecut sub ochii autorităților statului român și cu complicitatea acestora. În timp ce Guvernul ne tot vorbește în ultimul timp despre planul său măreț de reindustrializare a țării, fabricile continuă să dispară”, transmite Sindalimenta.

Acuzaţii că terenul fabricii va fi vândut

Aceştia adaugă că potențialul imobilar pe care îl are această zona, a stat în realitate la baza cumpărării acestei fabrici.

„În 2022, când s-a perfectat această afacere am avertizat pe ministrul Agriculturii de la acea vreme, că fabrica nu se va mai deschide și că scopul real este achiziţionarea terenului în scopuri imobilare. SINDALIMENTA a solicitat ministrului să ceară garanții noului “investitor”, care trebuia să continue producția de zahăr din sfeclă de zahăr la Bod și să păstreze locurile de muncă.

Complicitatea sau prostia instituțiilor statului este evidentă, pentru că aceste garanții nu au fost cerute, ignorându-se solicitarea SINDALIMENTA fără a se da justificarea de ce statul abandonează un activ așa de valoros, dintr-un sector alimentar strategic. Astăzi, numai din tăierea acestei fabrici „noua investitoare” își va  recupera banii dați pe fabrică”, mai spun sindicaliştii.

Sursa citată mai spune că zahărul ambala la Bod este de fapt adus din Ucraina.

Confirmare că fabrica se închide

Fabrica de Zahăr Bod nu își mai deschide porțile pentru zahăr, a anunțat proprietarul afacerii, Mihaela Neagu. Ea deține și Fabrica de zahăr din Luduș, acolo unde se va concentra întreaga activitate pe acest domeniu, precizează Economica.net.

În 2021, proprietarii Fabricii de Zahăr Luduș au achiziționat prin compania SC Best Achiziţii SR și fabrica de zahăr de la Bod, dar aceasta a rămas nefuncțională până acum. Este folosit doar brandul Bod pe zahărul produs la Luduș.

„Mi-am dorit să investesc banii în România şi am salvat de la faliment două fabrici de zahăr. La Bod acum avem 45 de angajaţi şi rafinăm zahăr din zahăr brut din import, dar vom începe să facem şi din sfeclă de zahăr”, declara în momentul preluării, Mihaela Neagu.

Acum, planurile antreprenoarei legate de fabrica de la Bod sunt incerte. „Nu o să mai deschidem la Bod, pentru că noi nu avem suprafețe (contractate cu fermierii pentru sfeclă n.red.) pentru Luduș. O să îi dăm altă destinație”, a explicat pentru Economica antreprenoarea Mihaela Neagu.

Din informațiile Economica, prețul de bază propus de procesatori fermierilor, a scăzut anul acesta cu 36% față de anul trecut, de la 41 de euro tona la 26 de euro tona. Și aceasta în condițiile în care prețul mediu al zahărului din UE, comunicat de Comisia Europeană, s-a diminuat cu 32,6% în decembrie 2024 față de perioada similară a anului trecut. (947 de euro tona vs 638 de euro tona, conform ultimelor date disponibile).

În industria zahărului, prețul de bază despre care aminteam anterior este un preț ce ține cont de prețul mediu de vânzare al zahărului alb coroborat cu conținutul de zahăr al sfeclei. Acesta pornește anul acesta de la 26 de euro pe tonă pentru sfecla cu conținut de zahăr de 16%, în condițiile în care prețul zahărului este de 450 de euro pe tonă. Dacă prețul zahărului din piață crește, spre exemplu, la 500 de euro pe tonă, atunci și fermierii ar încasa o bază ce pornește de la 28,6 euro pe tonă.

Pe măsură ce prețurile din piață ale zahărului sunt mai mari și calitatea sfeclei este mai bună, atunci și prețul obținut de fermier este mai mare. La un conținut de zahăr de 18% în sfeclă, prețul de bază obținut de fermier ar porni de la 30 de euro pe tonă.

Pe de altă parte, fermierii sunt penalizați dacă oferă sfeclă cu conținut de zahăr sub 16%.