Adevărata cauză a incendiilor din Grecia: Piromanii și nicidecum încălzirea globală
În fiecare vară, incendiile fac ravagii în Grecia și dau adevărate bătăi de cap autorităților, dat fiind amploarea fenomenului. S-a dovedit, însă, că nu schimbările globale sunt de fapt cauza, ci piromanii.
Guvernul elen a anunțat că o mare parte dintre aceste incendii au fost declanșate „de mâna omului”. Este vorba de nu mai puțin de 667 de incendii provocate de piromani numai în ultimele săptămâni, după cum a declarat un oficial însărcinat cu criza climatică, citat de The Guardian.
Din cauza vremii extreme – Grecia a avut parte și de o perioadă de 15 zile de caniculă -, incendiile s-au extins, însă, provocând pagube enorme, potrivit Stiripesurse.ro.
Chiar dacă experții susțin că primele trei săptămâni din iulie au fost cele mai călduroase din istorie, adevărul este că majoritatea incendiilor ar fi putut fi prevenite, a comunicat, vineri, guvernul.
Ce spune ministrul protecției civile
Vassilis Kikilias, ministrul grec al crizei climatice și protecției civile, susține că incendiile au apărut din neglijență criminală, dar este foarte posibil și să fi fost puse intenționat.„”În această perioadă au izbucnit 667 de incendii, adică peste 60 de incendii pe zi, aproape în toată țara. Din păcate, majoritatea au fost aprinse de mâna omului, fie din neglijență criminală, fie intenționat”.
În anumite locuri, flăcările au izbucnit în numeroase puncte apropiate, simultan, ceea ce sugerează implicarea unor piromani care aveau de gând să răspândească incendiile și mai mult.
„Diferența față de alți ani au fost condițiile meteorologice. Schimbările climatice, care au dus la un val de căldură istoric și fără precedent, sunt aici. Au fost foarte puține zile în care vremea extremă nu a venit cu vânt puternic”, a mai precizat ministrul.
Anul în curs a adus temperaturi record pe o perioadă așa de lungă de timp în Grecia, fiind atinse maximele ultimilor 15 ani, cu excepția insulelor din Marea Egee și Marea Ionică.
Organizația Meteorologică Mondială și Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice din Europa au descris, în această săptămână, iulie ca fiind cea mai călduroasă lună din istoria măsurătorilor meteorologice.