Adevăruri spuse din Turcia: Erdogan a ridicat țara cu construcții prost făcute
Jale Özgentürk face o analiză în publicația Cumhuriyet în care prezintă câteva realități care au dus la dezastrul de azi din Turcia.
”Pentru construcții am tras nisipul din Marea Marmara și fierul din fier vechi. Toate companiile făceau același lucru. Dacă are loc un cutremur, clădirile se prăbușesc ca hârtia. Nici măcar armata nu poate intra în Istanbul..”
Ali Ağaoğlu, care a pus pe picioare una dintre cele mai strălucite companii din prima perioadă a Partidului Justiției și Dezvoltării AKP, condus de Tayyip Erodgan, spunea aceste cuvinte într-un interviu pe care l-a acordat în 2009 despre casele din partea anatoliană a Turciei.
Folosind ca scuză așteptatul cutremur de la Istanbul, el aspira la noi construcții în noi zone…
După declarațiile lui Ağaoğlu, acesta a fost promovat la categoria dezvoltator imobiliar. Adăugând bogăție bogăției sale speciale, cutremurul de la Istanbul, despre care Ağaoğlu a spus, nu s-a produs încă, dar cutremurul care a afectat 10 provincii din Kahramanmaraș a scos la iveală încă o dată clădirile care s-au prăbușit ca hârtia, scrie Jale Özgentürk.
Mai mult, au trecut 24 de ani și se află sub conducerea guvernului care pretinde că este un stat mondial.
”Simțim durerea trăită în această vreme rece sub dărâmături… Guvernul care conduce țara cu mână de fier încă nu poate ajunge la acești oameni.
Hatay și Gaziantep, centrele gastronomice ale Turciei, pe ale căror străzi rătăceam în urmă cu puțin timp, s-au prăbușit.
Oamenii de știință au spus că va fi un cutremur în această regiune… Experiențele arată că nicio persoană nu a luat măsuri…
Când ne uităm la ultimii 20 de ani, nu este o surpriză că am experimentat de fapt…”, spune Jale Özgentürk.
AKP, care a ajuns la putere după marele cutremur, și-a atribuit puterea „modelului de creștere bazat pe construcții”. Pentru că sectorul construcțiilor mobilizează aproximativ 35 de sectoare.
Cel mai simplu mod de a crește este sectorul cu cele mai multe locuri de muncă. La începutul anilor 2000, cu sprijinul finanțării abundente din lume, AKP a încurajat creșterea în sectorul construcțiilor în locul investițiilor industriale. De fapt, i-a transformat pe cei mai mari industriași ai Turciei în constructori și a transformat fabricile acestora în centre comerciale…
Ponderea construcțiilor în economie, care era de 4 la sută în anii 2000, s-a dublat în 2016, investițiile fiind centrate pe Mass Housing Administration, care a fost înființată pentru a oferi sprijin financiar gospodăriei cu venituri mici în perioada ANAP.
TOKİ, al cărei domeniu de activitate a fost extins cu aproape 20 de reglementări din 2002, este astăzi singura instituție autorizată în domeniul locuințelor.
„Proiectele de reînnoire și transformare urbană” , care se aflau sub jurisdicția sa, s-au abătut complet de la scopul său și s -au orientat către proiecte de transformare, „de închiriere” .
Creșterea a fost atât de atractivă încât reglementările de zonare au fost modificate pentru ca proiectele să fie realizate rapid și ușor, planificarea și inspecția s-au transformat în obstacole inutile.
Autoritatea de zonare a ieșit din inițiativa administrațiilor locale, Ministerul Mediului și Urbanizării.
Instituțiile care ar urma să-și supravegheze colegii, precum Uniunea Camerelor Arhitecților și Inginerilor Turci (TMMOB), au fost neutralizate.
Cele 8 amnistii de zonare emise în perioada AKP nu au lăsat nicio regulă și controale.
Faptul că transformarea profitului a pus stăpânire pe întreaga Turcie sub denumirea de reînnoire urbană este responsabil pentru dezastrul trăit astăzi, susține autoarea analizei.
”Am trăit deschis în Kahramanmaraş… Se spune că casele TOKİ construite de stat sunt printre casele care au fost „distruse ca hârtia” . Există spitale și școli publice.
Guvernul, care a dat peste cap economia prin trecerea la un model de creștere bazat pe export în 2021, anunță din nou proiecte de sprijinire a construcțiilor atunci când aceasta se blochează.
Cutremurul care a avut loc astăzi a avut loc într-o regiune care reprezintă 10% din economia Turciei. Cutremurul de la Istanbul este iminent. 80% din fondul de clădiri din oraș este în pericol.
Istanbul înseamnă economia, finanțele și conexiunea cu lumea Turciei.
Să sperăm că se învață o lecție. Dragostea de creștere, nu politică, ci viața umană câștigă valoare!” a concluzionat Jale Özgentürk.