Adio, oină! Srilankezii din Galați, Brăila și Alba Iulia, au organizat un turneu de cricket
Se pare că oina, „sportul național al României”, care după 1990 a intrat în anonimat, este pe punctul de a avea ca rival în spațiul public un sport asemănător, cricketul, sportul preferat al muncitorilor veniți la muncă din Sri Lanka.
Artistul fotograf George Nica, din Galați a postat pe contul său de facebook o galerie foto de la un eveniment organizat de comunitatea srilankezilor veniți la muncă în România la Tulucești, localitate situată la 15 km de Galați.
De ce a fost organizat un turneu de criket? Răspunsul e simplu: în Galați sunt foarte mulți muncitori veniți din Sri Lanka, Nepal, Bangladesh, etc, chiar la Administrația Domeniului Public din cadrul Primăriei Galați fiind aduși anual 40 -50 de muncitori din Bangladesh și Nepal. Angajatorii gălățeni au început să susțină, inclusiv financiar, organizarea unor evenimente de socializare pentru noii lor angajați.
Compania Firogal SRL Galați a susținut organizarea unui turneu de cricket la care au participat trei echipe de srilankezi, din Galați, Brăila și Alba Iulia.
„Astăzi, pe raza comunei Tulucești a avut loc un meci de cricket. Comunitatea srilankeză din România s-a mobilizat și au socializat în cadrul unui joc de cricket.
Am aflat că mare parte din antreprenorii gălățeni au astfel de muncitori veniți din Sri Lanka. Jucătorii au venit din Galați, Brăila și chiar și o echipă din Alba Iulia. Organizatorul, o firma de top din Galați – Firogal SRL”, a postat George Nica pe contul său de Facebook.
Cricketul, sport tradițional în UK și Commomnwealth
Cricketul este un sport de echipă foarte popular în Regatul Unit al Marii Britanii și în țările Commomnwealth-ului. Primele mențiuni datează din secolul al XVI-lea, dar primul meci oficial s-a jucat secolul al XIX-lea. În prezent „Consiliul Internațional al Crichetului” are 105 state membre.
Cricketul este foarte asemănător cu oina. Se joacă între 2 echipe a câte 11 jucători, iar „instrumentele” utilizate sunt, ca și la oină, o minge din piele, de 160 grame și o bâtă de cricket.
Oina, „sportul național al României” – promovat de Spiru Haret, căzut în dizgrație după 1990
Oina este un vechi joc românesc, care s-a transmis din generație în generație. Mingea este confecționată din petice de piele și este umplută cu păr. Bâta folosită este asemănătoare cu aceea de la baseball. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea, au apărut primele regulamente oficiale de joc, întocmite sub egida Ministerului Educației.
Spiru Haret, ministru al Educației (1897-1910) și reformatorul sistemului de învățământ modern românesc, a instituit, în 1898, concursurile școlare anuale de oină, ceea ce a contribuit la popularizarea acestui sport.
În perioada 1920-1932, oina a cunoscut un progres rapid, dominând sporturile importate din occident, însă practicarea acesteia nu a mai fost subvenționată în perioada războiului, 1944-1945. A fost susținută din nou financiar din 1949, când a avut loc o adevărată revoluție a acestui sport: s-au reluat competițiile, s-au pus bazele școlilor de antrenori, arbitri și instructori și s-au schimbat regulile jocului.
Începând din 1990, oina a intrat în anonimat. Cluburile au fost desființate din cauza lipsei fondurilor, dar și din cauza slabei mediatizări a competițiilor.
Pe data de 3 iulie 2014, oina a fost declarată „sport național în România”. În prezent există Federația Română de Oină, există și 5 asociații județene de oină și 32 de cluburi de oină, dar competițiile de oină, „sportul național”, sunt „invizibile”. A cui e vina?