Adio protecție anti-poprire prin Revolut

Publicat: 08 oct. 2024, 14:02, de Cristian Dogaru, în ECONOMIE , ? cititori
Adio protecție anti-poprire prin Revolut

După transformarea Revolut într-o rețea de bănci locale, cei care își puneau speranțele că cerberii ANAF vor ajunge mai greu la conturile lor trebuie să își caute alte soluții.

Revolut a fost lansată în 2015, dar abia în 2018 a primit autorizarea ca bancă în Lituania, reprezentând, pentru o vreme, un adevărat paradis pentru posesorii de carduri autohtoni, care nu vroiau să riște niște popriri pe conturi din partea autorităților fiscale.

În ceea ce privește dinamica din România, dacă în 2019, numărul de conturi depășise 100.000, acum sunt nu mai puțin de 4 milioane de persoane care posedă cont la Revolut, fie cel Standard, gratuit, fie unul dintre conturile cu plată, având cel puțin un card emis de fostul fintech.

Din 2020, Revolut oferă servicii bancare în baza pașaportului european (pârghie folosită pentru furnizorii de servicii financiare care își au sediul în țările UE), iar de la finalul aceluiași an se oferă IBAN-uri locale în urma parteneriatului cu Libra Bank.

Revolut se transformă, însă, în bancă locală, iar toate IBAN-urile oferite prin parteneriatul cu Libra vor migra la unele oferite de sucursala locală a Revolut gradual, până la finalul anului 2024.

Asta înseamnă că autoritățile fiscale românești vor putea pune popriri cu barda. așa cum procedează de regulă cu conturile deschise la băncile locale, fără să se mai împiedice de proceduri.

Când Revolut nici nu era bancă, nimeni nu își putea băga nasul în conturile clienților. Când a devenit bancă înregistrată în Lituania, popririle pe conturile clienților se puteau realiza doar prin solicitări adresate băncii de acolo, deci niște proceduri birocratice suplimentare, un coșmar pentru orice angajat ANAF, care în cel mai bun caz întârziau destul de mult procesul.

Iată că din decembrie, ANAF ne va putea executa direct conturile Revolut, astfel încât cei 4 milioane de clienți își pun întrebarea dacă apartenența la Revolut mai oferă vreun avantaj competitiv, în comparație cu restul băncilor din România.

O struțo-cămilă care pierde viteză

Pe lângă oferirea unui pachet de cont curent cu card atașat, Revolut se lăuda, până de curând, cu cel mai performant curs valutar și cu cele mai ingenioase servicii complementare.

Odată cu apariția Salt Bank, care oferă un cont multicurrency cu 17 valute, cursul Revolut (pentru 29 monede) nu mai este cel mai avantajos pe plan local.

De exemplu, cu 5000 de lei la Revolut, cumpărai în dimineața zilei de 8 octombrie 1000,5 euro, iar la Salt Bank 1004,1 euro. Dobânda la contul de economii era de 2,5% la Revolut (se plătește impozitul pe dobândă din Lituania, de 15%), iar la Salt Bank de 3%.

Prin planul Standard al Revolut poți tranzacționa acțiuni (o tranzacție gratuită pe lună), mărfuri (comision de 1,99%) sau cryptoactive (comision de 1,49%).

Comisioanele percepute pentru tranzacțiile cu mărfuri și crypto sunt extrem de piperate în comparație cu brokerii de retail, singurul avantaj real păstrat fiind acea tranzacție gratuită, fără comision, pentru acțiuni, o dată pe lună.

La rândul său, Salt Bank oferă fonduri mutuale (administrate de Banca Transilvania, acționarul majoritar) și are în plan și oferirea de titluri de stat, cum afirmau reprezentanții băncii la lansarea din primăvară.

În lipsa umbrelei față de acțiunile ANAF, fără să mai dețină cel mai bun curs de schimb, cu costuri mari de tranzacționare pentru amatorii de speculații cu mărfuri și crypto și doar cu o tranzacție fără comision pe lună pentru acțiuni, Revolut pare să-și fi pierdut cea mai mare parte a avantajelor competitive, iar o bună parte din clienți ar putea migra spre concurență sau rămâne în adormire până la alte oferte mai atractive din partea noii bănci locale Revolut.