Aditivii cei mai folosiți, inclusiv în pâine, care măresc riscul de cancer

Publicat: 14 feb. 2024, 14:23, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Aditivii cei mai folosiți, inclusiv în pâine, care măresc riscul de cancer
foto: noi.md

Emulgatorii, aditivii alimentari cei mai folosiți, inclusiv în pâine, sunt legați direct de apariția unor cancere, potrivit unui nou studiu, realizat de un grup de cercetători francezi din cadrul INSERM.

Studiul a fost publicat în revista de știință PLOS Medicine și se bazează pe datele privind starea de sănătate a 92.000 de adulți. Este vorba despre o cercetare a NutriNet-Sante, care evaluează în principal consumul acestui tip de aditiv alimentar, între 2009 și 2021.

Potrivit concluziilor, s-a făcut o legătură între ”consumul unor aditivi emulgatori și riscul crescut de cancere, în special cancerul mamar și al prostatei”.

Așa cum subliniază cercetătorii, în Europa și America de Nord, ”30 până la 60% din aportul energetic alimentar al adulților provine din alimente ultra procesate”.

Or, din ce în ce mai multe studii epidemiologice sugerează o legătură între consumul ridicat de alimente ultra procesate și un risc mărit de obezitate, boli cardiometabolice și unele cancere”, subliniază cercetătorii.

Privitor la emulgatori, acești aditivi ar putea să afecteze echilibrul microbiomului intestinal și ar putea mări riscul de inflamație, ceea ce ar favoriza apariția unor cancere.

Participanții la studiu au înregistrat toate alimentele și băuturile consumate.

Cercetătorii au constatat că persoanele care au un consum mare al aditivului E471 (monogliceride și digliceride de acizi grași) aveau un risc cu 15% în plus de cancer – o creștere cu 24% a riscului de cancer mamar și cu 46% a cancerului prostatei. Femeile cu aport mare al aditivilor E407 și E407a prezintă un risc cu 32% mai mare de cancer mamar, comparativ cu femeile care au un consum redus de aceste substanțe.

Să reținem că emulgatori se găsesc în maioneză, margarine, înghețată, dressingurile pentru salate, biscuiți, sosuri, dar și în pâine etc.