Adjunctul ministrului ucrainean al Apărării a anunțat când se va termina războiul cu Rusia
Războiul cu Rusia se va încheia până la sfârșitul primăverii, anticipează ministrul adjunct al Apărării, generalul-maior Vladimir Gavrilov.
Mai mult, Gavrilov crede că forțele armate ucrainene s-ar putea întoarce în Crimeea până la sfârșitul lunii decembrie, într-un interviu pentru Sky News.
El a mai spus că probabilitatea unui atac nuclear din partea Rusiei este scăzută, dar a dat asigurări că nu este o amenințare care să oprească Forțele Armate să elibereze toate teritoriile.
„Există un sentiment în societatea ucraineană că ne îndreptăm spre final”, a mai spus Gavrilov
Ministrul Apărării, Oleksiy Reznikov, anunța și el că până la sfârșitul anului 2022, ucrainenii vor avea „vești bune” despre situația de pe front. Spre deosebire de adjunctul său, nu s-a hazardat să spună când se va termina războiul.
Condițiile lui Zelenski pentru pace
Ucraina ar accepta o pace cu Rusia dacă ar fi îndeplinite zece condiții, a anunțat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
„Pentru a ne elibera întregul pământ de invadatori, va trebui să luptăm ceva timp… Dar dacă victoria este a noastră și suntem siguri de acest lucru, atunci nu ar trebui să încercăm să punem în aplicare formula noastră de pace pentru a salva mii de vieți și a proteja lumea de noi destabilizări?
De aceea, vreau să prezint viziunea noastră asupra căii spre pace – cum să o realizăm cu adevărat. Și nu numai pentru noi, ci pentru voi toți, aliații și partenerii voștri”, a transmis Zelenski, conform Ukrainski Pravda.
Potrivit președintelui, există un decalog cu soluții – și el dorește ca discuția despre acestea să fie publică, nu în culise.
Planul ucrainean de pace
Potrivit publicației ucrainene Ukrinform, planul în zece puncte prezentat de Volodimir Zelenski se referă la:
1) Securitate nucleară – Rusia trebuie să-şi retragă imediat trupele de la centrala nucleară din Zaporojie. Aceasta să fie plasată sub controlul AIEA şi al personalului ucrainean;
2) Securitate alimentară: Prelungirea acordului privind exportul de cereale ucrainene şi extinderea acestuia. Nave cu alimente să poată pleca şi din porturile din Nikolaev şi Olvia.
3) Securitate energetică. Zelenski a cerut accelerarea furnizării de sisteme de apărare antiaeriană şi de apărare antirachetă. Astfel, Ucraina se poate apăra împotriva noilor atacuri ruseşti asupra infrastructurii energetice.
Kievul propune trimiterea unei misiuni ONU pentru inspectarea infrastructurii energetice critice a Ucrainei în vederea evaluării daunelor şi a nevoilor de reconstrucţie şi pentru a preveni distrugerea lor în continuare. Volodimir Zelenski a cerut, de asemenea, o limitare a preţului la resursele energetice ruseşti.
4) Eliberarea tuturor prizonierilor şi a celor deportaţi în Rusia. Ucraina propune eliberarea prizonierilor după formula „toţi pentru toţi”;
5) Punerea în aplicare a Cartei ONU şi restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei;
6) Retragerea trupelor ruse şi încetarea ostilităţilor.
7) Justiţie. Întreaga lume trebuie să recunoască un tribunal special instituit pentru crima de agresiune rusă împotriva Ucrainei. Se va crea un mecanism internaţional care să compenseze toate pierderile cauzate de război;
8) Ecocid, nevoia de protecţie imediată a naturii. Ucraina are nevoie de ajutor pentru deminare, fonduri şi tehnologii pentru restabilirea instalaţiilor de tratare a apei;
9) Prevenirea escaladării. Ucraina are nevoie de garanţii de securitate, proiectul lor Kyiv Security Compact fiind deja prezentat de Kiev.
10) Stabilirea sfârşitului războiului. „Când toate măsurile antirăzboi vor fi implementate, când securitatea şi justiţia vor începe să fie restabilite, părţile trebuie să semneze un document care să stabilească sfârşitul războiului”, a spus Zelenski.
Acesta a menționat că există deja o experiență pozitivă a inițiativei de export de cereale, în care ucraina, Turcia și ONU sunt implicate, pe de o parte, și, pe de altă parte, Rusia, Turcia și ONU.
În opinia sa, punerea în aplicare a fiecăruia dintre aceste puncte poate funcționa astfel, în cazul în care părțile pot fi state diferite care sunt pregătite să preia conducerea într-o anumită decizie.
Și Rusia s-a arătat pregătită să negocieze cu Ucraina „ținând cont de realitățile din prezent”, a declarat miercuri Maria Zakharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse.