Administrația Combinatului „Liberty” ia un credit de 150 de milioane euro subvenționat de stat
În contextul problemelor financiare cu care se confruntă compania din cauza crizei provocate de războiul din Ucraina, administrația Combinatului Siderurgic „Liberty” angajează un credit de 150 milioane de euro pentru asigurarea capitalului de lucru.
Criza provocată de războiul din Ucraina a dus la o scădere a investițiilor care afectează și siderurgia, iar în aceste condiții singurul producător de oțel din România, Combinatul Siderurgic „Liberty” de la Galați, fostul „Sidex”, se confruntă cu probleme financiare care afectează, atât capitalul de lucru, cât și investițiile, dintre care cea mai importantă este aceea în dezvoltarea Programului „GrenSteel”, de producere a oțelului cu emisii reduse de CO2 prin trecerea la utilizarea cuptoarelor electrice.
Soluția identificată pentru ieșirea din această criză este angajarea unui credit de 150 de milioane de euro prin schema de ajutor de stat pentru companiile care se confruntă cu un deficit de lichidităţi, ca urmare a blocajelor financiare generate de războiul din Ucraina, lansată pe 17 martie 2023.
Reprezentanții administrației au confirmat că au „solicitat Eximbank România acordarea unui sprijin pentru capital de lucru în cadrul schemei de ajutor de stat Ucraina”.
Pe data de 14 decembrie este convocată Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor Combinatului Siderurgic „Liberty” din Galați, pe cărei ordine de zi este „aprobarea contractării prin EximBank, în numele și în contul statului, a unui credit cu dobândă subvenționată în scopul realizării de investiții și/sau pentru capital de lucru”.
În prezent, Furnalul nr 5, singurul furnal funcțional de pe platforma siderurgică de la Galați este oprit. A fost oprit pe data de 18 octombrie sub motivația unor discontinuități în aprovizionarea cu materii prime „din cauza vremii severe din Marea Neagră și a nivelurilor dramatic de scăzute ale Dunării”. A fost o explicație fragilă, pentru că în acea perioadă, nici vremea de pe Marea Neagră, nici nivelul Dunării, nu erau atât de severe încât să pună probleme aprovizionării combinatului cu materii prime.