Administrația Trump anchetează giganții Big Tech, vizați de acuzații de cenzură, intimidare și bullying la adresa americanilor

Publicat: 21 feb. 2025, 14:28, de Pop Melania, în Internațional , ? cititori
Administrația Trump anchetează giganții Big Tech, vizați de acuzații de cenzură, intimidare și bullying la adresa americanilor

Comisia Federală pentru Comerț (FTC) a inițiat o investigație asupra principalelor platforme sociale, vizate de acuzații de shadow banning (cenzură din umbră), interdicții impuse și posibile încălcări ale legilor antitrust. Noul președinte al FTC Andrew N. Ferguson, numit recent de președintele Donald Trump, a anunțat vineri ancheta într-un comunicat.

Cenzura utilizatorilor de către platformele tech nu este doar neamericană, ci este potențial ilegală, menționează comunicatul. Comisia federală arată că firmele tehnologice pot folosi proceduri interne „confuze sau imprevizibile” care limitează libera exprimare a utilizatorilor. Uneori fără a le da șansa de a contesta decizia. Aceste acțiuni pot dăuna consumatorilor, pot afecta concurența sau pot fi rezultatul unui comportament anticoncurențial.

Astfel FTC a emis o Cerere de informații (RFI) prin care a solicitat comentarii publice cu privire la modul în care consumatorii ar fi putut fi afectați de platformele tehnologice care le-au limitat capacitatea de a împărtăși idei sau afilieri în mod liber și deschis.

„Firmele de tehnologie nu ar trebui să-și agreseze utilizatorii. Această anchetă va ajuta FTC să înțeleagă mai bine modul în care aceste firme ar fi putut încălca legea, reducând la tăcere și intimidând americanii pentru că și-au spus părerea”, a declarat Ferguson într-un comunicat. 

Șeful FTC promite că va pune capăt cenzurii pe rețelele sociale

La începutul acestei săptămâni, cu doar câteva zile înainte de anunța ancheta, Ferguson a promis că va „încheia opresiunea Big Tech împotriva concurenței și a libertății de exprimare”, notează Bloomberg.

De asemenea, el a cerut prudență în ceea ce privește reglementarea inteligenței artificiale. În septembrie anul trecut, el a criticat apelul FTC pentru o legislație cuprinzătoare privind inteligența artificială. El a argumentat că reglementarea strictă  ar putea opri inovația în sectorul tehnologic din SUA.

Ferguson ocupă o „poziție de mijloc” neobișnuită ca sceptic Big Tech, a spus John Yun, profesor de drept la Universitatea George Mason și fost economist FTC. „Nu este un lucru obișnuit să vezi agresivitate la un capăt și concentrarea pe inovație la celălalt.”, a spus el.

Mandatul lui Ferguson la FTC va consta în aplicarea legilor naționale privind concurența și protecția consumatorilor. El preia conducerea Comisiei în timp ce administrația Biden se pregătește să predea o serie de cazuri și investigații în curs care vizează Big Tech. La FTC, asta include procese de monopol împotriva Amazon.com Inc. și Meta Platforms Inc. și o anchetă amplă antitrust deschisă în noiembrie ce vizează Microsoft Corp.

Donald Trump, vizat de cenzură pe rețelele sociale

Ancheta vine după ce o serie de directori majori din domeniul tehnologiei – inclusiv CEO-ul Meta Mark Zuckerberg, fondatorul Amazon Jeff Bezos și șeful Apple Tim Cook – au fost prezenți la inaugurarea mandatului lui Donald Trump de luna trecută. Sundar Pichai, CEO-ul Alphabet, compania-mamă a Google, a fost și el la Washington pentru inaugurare.

Cenzura pe rețelele sociele a fost un subiect fierbinte în ultimii ani. Înainte de a fi preluată de Elon Musk, Twitter a blocat New York Post să distribuie anchete despre Hunter Biden, fiul lui Joe Biden.

Un alt caz celebru a fost la începutul lui 2021, când Trump a fost interzis pe termen nelimitat de pe Facebook și Instagram, în urma revoltei de la Capitoliu din 6 ianuarie. La acea vreme, Zuckerberg a spus că „riscurile” de a-l menține pe președintele pe platformele sale erau „pur și simplu prea mari”. Meta a restabilit ulterior conturile lui Trump în 2023. Alte platforme l-au interzis pe Trump, inclusiv Twitter – o decizie care a fost anulată când Musk a cumpărat compania.