Adrian Câciu critică digitalizarea în educație: Nu poți cere ‘Moara cu noroc’ de pe carte, când copilul stă toată ziua cu ochii în tabletă

Publicat: 01 sept. 2024, 10:04, de Autor: Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
Adrian Câciu critică digitalizarea în educație: Nu poți cere 'Moara cu noroc' de pe carte, când copilul stă toată ziua cu ochii în tabletă

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a criticat dur actuala stare a digitalizării în sistemul de educație din România, în cadrul Universității de Vară a PES Activists România, desfășurată la Neptun. Câciu a subliniat că digitalizarea în educație nu ar trebui să se limiteze la utilizarea e-mailurilor sau WhatsApp-ului, considerând acest nivel de digitalizare drept „infantil”.

„Nu poți cere copilului să citească ‘Moara cu noroc’ de Ioan Slavici de pe carte, când el stă toată ziua cu ochii în tabletă”, a declarat Câciu, evidențiind faptul că sistemul de învățământ nu s-a adaptat la noile realități digitale și continuă să folosească metode de învățare învechite, pe care el însuși le-a experimentat ca elev.

Câciu a susținut că actuala generație de elevi are nevoie de o abordare educațională modernizată, adaptată contextului digital în care trăiesc. „Trebuie să gândim o adaptare rapidă, pentru că pe noi ne-au depășit copiii. Ei se adaptează mult mai repede, dar noi nu le oferim nimic. Noi o să-i punem să învețe ‘Moara cu noroc’ a lui Slavici… dar haideți să facem acest lucru într-un mod atractiv”, a adăugat ministrul.

Ministrul a subliniat, de asemenea, că digitalizarea unui stat și a unei societăți presupune o reformă structurală amplă, mai profundă decât orice alt tip de reformă. „Este o transformare civilizațională, trecem de la o paradigmă la alta. Ori transformăm educația într-un mod reformator, cu ochii la viitor, ori rămânem blocați într-un sistem hibrid”, a explicat Câciu.

Referindu-se la utilizarea inteligenței artificiale în administrație, ministrul a menționat că frica de schimbare este principalul obstacol. „Dacă vă întrebați de ce nu este încă acceptată inteligența artificială în administrație, este frica de schimbare. Același lucru se întâmplă și în sectorul privat; 60% din companii nu au digitalizare adevărată, ci doar o pseudo-digitalizare”, a concluzionat Adrian Câciu, exprimându-și convingerea că ritmul schimbării va accelera rapid, atât în sectorul public, cât și în cel privat.