Adrian Câciu: Măsura privind coborârea plafonului pentru microîntreprinderi a fost retrasă în urma dezbaterilor publice

Publicat: 17 dec. 2021, 21:45, de Aurel Drăgan, în ESENȚIAL , ? cititori
Adrian Câciu: Măsura privind coborârea plafonului pentru microîntreprinderi a fost retrasă în urma dezbaterilor publice
Taxe si impozite

Măsura privind coborârea plafonului pentru încadrarea în categoria microîntreprinderilor a fost retrasă din Ordonanţa privind unele măsuri fiscal-bugetare, în urma dezbaterii publice, a declarat vineri, la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

O măsură mult discutată se referă la o coborâre de plafon la microîntreprinderi. Această măsură a fost retrasă din ordonanţa de urgenţă. Azi dimineaţă a fost publicată noua formă a ordonanţei. Şi aici aş vrea să mulţumesc mediului economic, în primul rând, dar şi presei, pentru că acesta este scopul punerii unui act normativ în transparenţă decizională. Actul normativ, e adevărat, se elaborează intern, în urma unui dialog, dar după ce e pus în transparenţă decizională intră în mod oficial în dezbatere publică. Şi iată că în urma dezbaterii publice se găsesc soluţii care să nu afecteze sau să aibă incidenţă asupra mediului economic„, a explicat Câciu.

Joi, Ministerul Finanţelor a postat un proiect de ordonanţă de urgenţă ce vizează mai multe măsuri în domeniul fiscal-bugetar, printre care şi micşorarea de la 1 milion de euro la 500.000 de euro a pragului veniturilor până la care o companie putea fi încadrată în categoria microîntreprinderilor, astfel că multe firme ar fi urmat să plătească impozit de 16% din profit, în loc de 1% sau 3% pe venituri, cum plătesc acum microîntreprinderile.

În nota explicativă din proiectul iniţial se arăta că reducerea pragului este determinată de faptul că România şi-a asumat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă o reducere graduală a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal.

Prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, România şi-a asumat o serie de reforme, cum este şi cazul reformei în domeniul fiscal cu privire la revizuirea cadrului fiscal, fiind astfel prevăzută şi măsura privind modificarea prevederilor specifice impozitului pe veniturile microîntreprinderilor în sensul reducerii graduale a ariei de aplicabilitate a acestui regim fiscal. Luând în considerare necesitatea îndeplinirii obiectivelor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, propunem reducerea plafonului de aplicare a sistemului de impozitare a veniturilor microîntreprinderilor, de la 1.000.000 euro la 500.000 euro„, se arată în nota de fundamentare publicată iniţial.

Cotele de impozitare pentru microîntreprinderi sunt de 1% din valoarea veniturilor pentru firmele care au unul sau mai mulţi salariaţi şi de 3% pentru cele fără salariaţi.