Adrian Câciu: Schimbarea perspectivei de rating a României, „fake-news” în interpretările politice
România rămâne la același nivel de rating al țării, începând din 2011, potrivit ministrului Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
Într-o postare pe Facebook, ministrul a subliniat că decizia recentă a agenției Fitch de a schimba perspectiva ratingului de la „Stabilă” la „Negativă” nu reprezintă o retrogradare, ci mai degrabă o reacție la incertitudinea politică și vulnerabilitățile economice existente.
Schimbarea perspectivei: cauze și interpretări
„Nu avem downgrade de rating, așa că orice afirmație despre scăderea nivelului ratingului este un fake-news”, a declarat Câciu. Potrivit ministrului, Fitch a confirmat ratingul de țară la „BBB-”, un nivel la care România se află din 2011, în perioada guvernării Boc-Băsescu. Decizia de a modifica perspectiva la „Negativă” a fost influențată, conform agenției, de instabilitatea politică și de fragilitatea deficitelor gemene – fiscal și de cont curent.
Câciu a explicat că, la preluarea guvernării de către PSD, ratingul se afla la același nivel de „BBB-”, dar cu perspectivă negativă. Sub conducerea sa ca ministru de Finanțe, perspectiva a fost adusă la „Stabilă” și menținută până recent.
Critici la adresa opoziției politice
Ministrul a lansat un atac dur asupra adversarilor politici, acuzându-i că prin discursurile alarmiste au contribuit la deteriorarea perspectivei. „Politicienii zglobii care au pierdut alegerile, ieșind pe locul 4, au început să cânte prohodul României și să facă balet politic cu asumarea unei stabilități politice”, a scris acesta.
Câciu a comparat situația actuală cu cea din perioada guvernărilor Orban și Cîyu, când perspectiva Fitch a fost schimbată de asemenea de la „Stabilă” la „Negativă”, din cauza deciziilor economice și politice controversate. „PSD lăsase perspectiva stabilă. Au venit bâlbâiții și au dat-o de gard la negativă”, a afirmat el.
Apel la responsabilitate
Ministrul i-a îndemnat pe actorii politici să renunțe la retorica populistă și la ceea ce el a numit „sila și murdărirea”, sugerând că soluția pentru redresarea perspectivei economice este asumarea responsabilității. „Vreți perspectivă stabilă și rating în creștere? Terminați cu baletul politic, puneți mâna pe carte și faceți ceva performant pentru România”, a spus Câciu.
Context și impact economic
Declarațiile ministrului vin într-un moment delicat pentru economia României, caracterizat de deficite mari și incertitudini politice. Schimbarea perspectivei ratingului de către Fitch nu implică creșterea costurilor de finanțare pe termen scurt, dar semnalează riscuri majore în absența unor reforme economice și fiscale clare.