Adrian Cioroianu: „Aceasta este rețeta clară și directă de a submina o societate”
Istoricul Adrian Cioroianu, manager al Bibliotecii Naționale, spune că românii s-au vaccinat cu ideea că educația nu ne mai ajută, că educația nu mai este o cale dreaptă spre o pâine mai albă.
„Ca manager, eu nu pot să dau afară un om care stă și taie frunză la câini. Eu nu pot să cumpăr o carte direct de la editură, pentru că legea îmi cere, ca manager, să fac licitații. Și ajung să plătesc mai mult pe cărți. Dacă cineva vrea să lanseze o carte la Biblioteca Națională, trebuie să închirieze o sală, să plătească. Riscul e ca scriitorii importanți să nu îți vină. Vin autori de care n-ai auzit niciodată. Biblioteca nu rămâne cu un portofoliu consistent”, a afirmat Adrian Cioroianu la Europa Liberă.
„Aceasta este rețeta clară și directă de a submina o societate: dă-i o educație proastă și o să vezi rezultatele. În 30 de ani, devine o masă de manevră și o masă de sclavi”, a mai adăugat Cioroianu.
O bună parte dintre profesori sunt la fel de analfabeți precum elevii
Acesta mai susține că românii s-au „vaccinat cu această idee că educația nu ne mai ajută, că educația nu mai este o cale dreaptă spre o pâine mai albă”.
Adrian Cioroianu crede că o bună parte dintre profesori sunt, dacă îi scuturi puțin, la fel de analfabeți precum elevii și susține că aceștia sunt de vină pentru faptul că 40.000 de elevi nu s-au înscris la examenul de bacalaureat de anul acesta.
Istoricul vorbește și despre problemele administrative de la Biblioteca Națională a României: nu poate să dea afară oamenii care nu-și fac treaba, nu poate cumpăra cărți direct de la edituri, nu poate găzdui lansări de carte fără a le cere bani scriitorilor sau artiștilor: „Managerul este pus doar să semneze hârtii”, a mai declarat Cioroianu printre altele.