Adrian Cioroianu: Tinerii consumă mai mult în digital și vizual decât noi, cei care am crescut prin biblioteci
Adrian Cioroianu, directorul Bibliotecii Naționale a României, spune că, atunci când ne gândim la cultură, noi mergem pe o variantă destul de tradițională a cărții, a bibliotecii, a întâlnirii cu scriitori care să povestească despre opera lor.
„S-ar părea că tinerele generații au o altă manieră de abordare a fenomenului cultural”, a declarat Adrian Cioroianu, într-un interviu acordat Agerpres cu ocazia Zilei Naționale a Culturii – 15 ianuarie.
Preocuparea și apetitul tinerilor rămân reale, subliniază Cioroianu, dar s-ar putea ca noi să nu reușim să intuim căile pe care ei așteaptă actul cultural.
„Vă pot da două exemple concrete. În cazul meu, acel serial TV a avut un succes mult peste așteptări, și mă refer la ‘5 minute de istorie’, la categorii de public pe care nu le-ai fi crezut pasionate de istorie.
Iar la nivelul Bibliotecii Naționale, pe care am plăcerea de a o conduce acum, sunt foarte multe cereri din partea unor tineri, dar care nu mai sunt dispuși să vină în bibliotecă să caute o carte, o cer în format digital, adică, cu alte cuvinte, să citească de acasă.
Sigur că nu se poate mereu să-i servești în felul ăsta, pentru că digitalizarea unei lucrări presupune și respectarea dreptului de autor și, în fine, multe alte detalii.
Dar cererea există, doar că uneori așteptările sunt, mai mult sau mai puțin, greșite, dar cererea există.
Iar digitalizarea culturii e un fenomen de la care nu ne vom putea sustrage.
Generațiile tinere consumă mai mult în digital și vizual decât noi, cei care – să spunem – am crescut prin biblioteci”, a punctat Adrian Cioroianu.
Adrian Cioroianu: „La Biblioteca Națională a României, de Ziua Culturii Naționale, vor fi evenimente la care sunt invitați să participe tinerii”
„Avem chiar un eveniment de care ne bucurăm, pentru că vom avea câteva sute de tineri elevi. Este vorba de o discuție pe marginea filmului ‘Anul nou care n-a fost’, în ideea de a le explica, până la urmă, despre ce e vorba în acel film, pentru că sunt generații de tineri care nu mai știu ce însemnau spectacolele omagiale sau recitarea de versuri despre Ceaușescu, programul de televiziune de atunci, cenzura din televiziune.
Ei sunt născuți într-o vreme în care la televizor poți să vezi orice. Și din acest punct de vedere este evenimentul pe care îl propunem pe 15 ianuarie”, a mai spus Adrian Cioroianu.