Adrian Năstase, analiză dură: Este, în prezent, o situație dificilă, asemănătoare cu cea din 1996
Fostul premier Adrian Năstase califică situația actuală post-alegeri ca fiind similară celei din 1996.
„Din ce am citit în ultimul timp, pare că votul la parlamentare si la prezidențiale a fost un vot „împotriva clasei politice”. Reprezentanții partidelor au spus ca „au auzit” mesajul, astfel încât pentru a da urmare acestui vot de protest, au hotărât să tragă la sorți ministerele si să pună cam aceleași personaje in conducerea lor?!„, scrie Năstase pe blog.
Rearanjarea în bănci; Cine e dirigintele clasei
„Deci, schimbarea va consta în rearanjarea lor în bănci. Rezultatul cel mai spectaculos îl constituie punerea în aceeași bancă a reprezentantilor PSD și USR care, până mai ieri, se scuipau pe culoarele școlii. Se pare că așa a hotărât dirigintele clasei – profesor de fizică – cel care mai are puțin și iese la pensie„, continuă președintele Fundației Europene Titulescu (FET).
„Nu îmi este clar cine este directorul școlii și ce naționalitate are…„
Revenind la votul din noiembrie/decembrie, este evident că rolul poporului este din ce in ce mai mare, adaugă Năstase.
„Un exponent AUR spunea chiar „intrarea Romaniei în Schengen este o victorie a poporului”. Pare că poporul a vrut să pună partidele politice la încercare timp de 13 ani, înainte de a câștiga această victorie. La prezidențiale, unii candidați au vrut să facă alianțe doar cu poporul, alții au anuntat că ei reprezinta poporul„, adaugă Năstase.
Avem foarte multe popoare: poporul lui Georgescu, Lasconi, Ciolacu și popoare mai mici
„Consecința pare a fi aceea că, în România, avem, de fapt, foarte multe popoare: poporul lui Călin Georgescu (2,2 milioane), poporul Elenei Lasconi (1,77 milioane), poporul lui Marcel Ciolacu (1,76 milioane), poporul lui George Simion (1,2 milioane) și popoare mai mici – poporul lui Ciucă (811 mii), poporul lui Mircea Geoana (583 mii) sau poporul Alexandrei Păcuraru (14 mii)„, adaugă fostul premier.
Georgescu și justiția divină
Adrian Năstase mai spune că „cel mai convins că el vorbește în numele tuturor acestor popoare pare a fi Călin Georgescu, având, de partea lui și justiția divină. „Cu justiția lumească mai greu). Situatia e, deci, complicată„, trage concluzia președintele FET.
„Hai să vedem și cum a iesit poporul la prezidențiale în ultimii 35 de ani„
Adrian Năstase face apoi o analiză a ultimilor 35 de ani
„În 1990, au ieșit la vot din poporul alegatorilor 86%; în 1992 – 76% (turul I) si 73% (turul II); în 1996 -76% (I si II); în 2000 – 65%(I) și 575(II); în 2004 – 58%(I) si 55%(II) ; în 2009 – 54%(I) și 58%(II); în 2014 – 53%(I) și 64%(II); în 2019 – 51%(I) si 54%(II); în 2024 – 52% (I )- tur anulat. Deci, în 2024, poporul nu pare că a rupt ușile secțiilor de votare pentru a-l alege pe reprezentantul său.
La partide, m-a interesat să văd ce a făcut „poporul PSD” la vot în acești ani, la parlamentare. A început bine. În 1990, FSN a obținut 67% din voturi (prezența la vot 86%). În 1992 – cele două ramuri ale FSN, după despărțirea Iliescu/Roman, au obținut jumatate din cât luaseră în 1990 – FDSN -28%, FSN (PD) – 10%. Prețul orgoliilor! În 1996, FDSN a obtinut 23% (prezența la vot 76%), în 2000 PDSR a obținut 37% (prezența la vot 65%), în 2004 (dupa patru ani de guvernare), PSD a obținut acelasi procentaj cu cât intrase la guvernare – 37% (prezența la vot 58%).
În 2008, PSD a obținut 34% (prezență la vot 39%!); în 2012 USL (PSD+PNL) a obținut 60% (prezență la vot 41%); în 2016, PSD a obținut 45% (prezență la vot 39%); în 2020, a obținut 29% (prezență 31%); iar în 2024, PSD a obținut 22% (prezență la vot 52%).
Este, în prezent, desigur, o situație dificilă, asemănătoare cu cea din 1996. Atunci FDSN a intrat, pentru patru ani, în opoziție. Este adevărat, la Cotroceni, câștigase reprezentantul Convenției – Emil Constantinescu„ explică Adrian Năstase.
Cum ar trebui gestionată situatia acum; „Nemulțumirea va căuta țapi ispășitori„
Fostul premier se referă la modul în care „ar trebui gestionată situația acum„. El invocă condițiile unui parlament fărâmițat și a unui val „suveranist”, de ostilitate. Totul este determinat de anularea alegerilor prezidențiale și de situația economică și socială.
„E greu de găsit soluția optimă. Corneliu Coposu ar fi spus că stagiul în opoziție ar fi varianta de preferat. Primarii PSD doresc însă rămânerea la guvernare pentru a-și continua proiectele. Nemulțumirea populației va căuta tapi ispăsitori pentru măsurile dificile ce vor trebui luate. Și se vor exprima la prezidentialele ce vor urma. Coabitarea, în interiorul guvernului, cu reprezentanții USR și coabitarea cu un președinte „suveranist” sau „soroșist” pot fi încercări dificile pentru PSD. La care se va adăuga sprijinul implicit reproșat pentru un supliment de mandat acordat lui Iohannis„, conchide președintele FET.