Adrian Năstase despre minunea de la Maglavit și „cruciada” împotriva „axei răului”: a început campania electorală
Fostul premier Adrian Năstase a făcut o analiză despre situația politică actuală. El face trimitere la o perioadă în care a existat un eveniment religios de mare amploare, cu mistici, perioadă pe care o compară cu prezentul politic. Năstase povestește și despre candidatul „ales” care a pornit o „cruciadă împotriva axei răului – Iohannis, Ciolacu, Ciucă”.
90 de ani de când Petrache Lupu „a vorbit cu Dumnezeu”
„La 31 mai, anul acesta, se împlinesc 90 de ani de când Petrache Lupu, ciobanul de la Maglavit, a vorbit cu Dumnezeu – spunea el – care i-ar fi poruncit să îndrepte lumea. Așa a pornit un fenomen religios de mare amploare, cu mii de oameni care veneau în pelerinaj la Maglavit, pe jos, cu trenul sau în căruțe, pentru vindecare sau pentru alinare. Povestea lui Petrache Lupu a fost puternic mediatizată în anii ’30 ai secolului trecut, deoarece se suprapunea cu aplecarea spre religie și un anumit misticism din perioada interbelică, inclusiv prin ideologia unor formațiuni de extremă dreaptă”, spune Adrian Năstase, pe blogul său.
Pe locul unde s-a întâmplat „minunea” de la Maglavit, amintește el, s-a ridicat o biserică unde, mai târziu, Petrache Lupu a fost imortalizat alături de ctitorii lăcașului.
„Am vizitat locurile acelea prin 2017, am revenit prin 2020 și am încercat să-mi imaginez starea de transă ce era transmisă mulțimilor adunate acolo”.
Năstase: „Axa răului – Iohannis, Ciolacu, Ciucă”
„Nu vreau să comentez ce a afirmat atunci Petrache Lupu (el a trăit până în 1994), dar mi se pare interesant cum, după aproape 100 de ani, este reluată, în campania electorală, în formula mistică, tema religioasă. Călin Georgescu pare că a pornit o cruciadă a divinității împotriva „Axei răului” – Iohannis, Ciolacu, Ciucă – „considerați a fi Satana”.
Recent, el a afirmat că nu TikTok l-a ajutat să câștige, ci „narațiunea” sa. Are dreptate. Narațiunea este o poveste. Au mai existat „narațiunea lui Emil Constantinescu”, „narațiunea lui Băsescu”, „narațiunea lui Iohannis”. Se pare ca românilor le plac poveștile… Mai ales dacă sunt asezonate cu Mihai Viteazu, Vlad Țepeș”, a continuat Năstase.
Candidatul care nu oferă fapte, realizări, ci doar vise
Adrian Năstase spune că a afirma că în 35 de ani nu s-a întâmplat nimic în România este o ușoară exagerare.
„Chiar și din partea cuiva care a trăit, în acești ani, în mare parte, în străinătate. La un moment dat, un ambasador american a făcut același gen de afirmații. I-am răspuns public. E adevărat că se puteau face mai multe eforturi. E adevărat că în afara realizărilor, certe, nu s-a luat în considerare puternica polarizare a societății, din ultimii ani.
Nu întâmplător, am susținut introducerea impozitării progresive. Acum, asistăm la o capitalizare a nemulțumirilor și a frustrărilor unui segment social important către un candidat care oferă o „narațiune” cu de toate, „o narațiune cocktail’. Nu oferă fapte, realizări, ci „vise”, speranțe. Este „alesul poporului”, venit să-l salveze de „oamenii răi”. Sunt oare pregătiți românii pentru încă o aventură? Vor să treacă, din nou, prin haos, pentru a ajunge, din nou, la punctul zero? Din cine e formată echipa lui Călin Georgescu? Vine și el cu 15.000 de specialiști? Eu nu știu. Dar am descoperit, în timp, că schimbarea poate fi și în rău, nu doar în bine”, a explicat președintele Fundației Europene Titulescu.
„Riscul de a arunca țara în haos nu poate fi neglijat”
„Este pregătită o mișcare de stradă pentru 12 ianuarie. Mă îngrijorează îndemnurile „președintelui ales” și ale unor canale media la evitarea violenței. Tocmai asta îmi dă de gândit. Riscul de a arunca țara în haos nu poate fi neglijat. Am asistat, în 35 de ani, la mineriade de tot felul și a trebuit apoi să strâng cioburile, în plan international, ca ministru de Externe sau premier, în urma lor. Îmi aduc aminte, spre exemplu, că la o manifestație „pașnică”, mai recentă, unii participanți aruncau cu bucăți de bordură spre jandarmi, ridicând apoi mâinile și strigând „fără violență!”. Și încercând să intre, „pașnic”, în clădirea Guvernului. „COOL! Moștenirea dezastruoasă” nu este doar din vina guvernanților, responsabilitatea putând fi mai largă.
P.S.: lipsa de respect, blocarea unui dialog civilizat pot fi și din vina faptului că „libertatea cuvântului” nu este asociată întotdeauna și cu „responsabilitatea cuvântului”. Din acest motiv, eliminarea infracțiunii de calomnie din Codul Penal poate că a fost o greșeală…