Adrian Negrescu: “Creșterea galopantă a prețurilor arată lipsa măsurilor luate de Guvern”
România este campioana Europei la inflație. Potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna septembrie până la 2,1%, de la 2,4% în august, însă România este, pentru a şaptea lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din UE, cu un avans anual al preţurilor de 4,8%.
Ce demonstrează acest lucru, aflăm de la analistul economic Adrian Negrescu
„Acest lucru demonstrează două lucruri: pe de o parte că autoritățile nu știu sau nu vor să ia măsuri pentru a reduce creșterile prețurilor, iar pe de altă parte arată faptul că economia încetinește din ce în ce mai mult competitivitatea produselor și serviciilor românești care scade pe măsură ce această inflație afectează tot mai mult economia, puterea de a cumpăra a oamenilor precum și competitivitata produselor românești în raport cu cele din import”
Expertul in economie amintește că potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,72%, cele nealimentare cu 3,3%, iar serviciile cu 7,88%, iar in ceea ce priveste energia avem cele mai ample creșteri de prețuri din Europa.
Avem cele mai ample creșteri de prețuri la energie și la apă din regiune
„Este o situație care arată, din punctul meu de vedere, lipsa de de măsuri eficiente. Trebuie stopate aceste creșteri de prețuri (mă refer în primul rând la deciziile absolut aberante legate de plafonările la energie, la gaze, la alimente, tot fel de decizii administrative care nu rezolvă de fapt problema inflației, dimpotrivă, o mențin la un nivel ridicat).
Cum vedem, avem cele mai ample creșteri de prețuri la energie din Europa, avem cele mai mari prețuri la apă din regiune, avem costuri din ce în ce mai mari cu carburanții, pe fondul scumpirii petrolului”
Prețul curentului electric este cu aproape 30% mai mare decât cel plătit de firmele din Bulgaria, Polonia, Austria, Ungaria
Chiar și plafonat, prețul energiei este mai mare decât cel practicat în alte țări europene, punctează Adrian Negrescu.
„Gândiți-vă, în primul rând, la prețul curentului electric. Pentru companiile din România, prețul este plafonat la un leu pe kilowatt. Acest preț este cu aproape 30% mai mare decât cel plătit de firmele din Bulgaria, Polonia, Austria, chiar și decât Ungaria. Avem prețuri mari la energie, la gaze, la carburanți, iar asta influențează, bineînțeles, prețurile din întreaga economie”
Datele Eurostat mai arată că inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut de la 2,8%, până la 2,7%. Un alt indicator care, pe lângă preţurile la energie şi alimente, exclude şi preţurile la ţigări şi alcool, a scăzut de la 2,8%, până la 2,7%.
Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.