Adrian Pintea (APIA): Avem cu 36.000 de fermieri mai puțin față de 2021, dar cu peste 10.000 de ha mai mult
Directorul General al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Adrian Pintea, a declarat, marţi, în cadrul Conferinţei de promovare a măsurilor implementate de APIA din Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020, de la Târgu Mureş, că în acest an s-au înregistrat cu 36.000 de fermieri mai puţini faţă de anul trecut, însă cu peste 10.000 de hectare în plus, fapt ce se datorează şi formelor de sprijin acordate pentru comasarea terenurilor.
„În 2007, APIA a început cu 10 forme de sprijin, acum avem peste 100 de forme de sprijin pe care le gestionăm, iar judeţul Mureş este unul dintre cele care au majoritatea formelor de sprijin. Suntem la finalul campaniei de primire a cererilor unice de plată (…) Avem anul acesta, în comparaţie cu anul 2021, mai puţin cu 36.000 de fermieri dar, lucru îmbucurător este că avem cu peste 10.000 de hectare mai mult în comparaţie cu anul anterior. Acest lucru ne arată că toate formele de sprijin şi toate schemele de plată pe care APIA le-a gestionat în decursul anilor, au fost benefice pentru că s-a observat un trend descrescător al numărului de fermieri în fiecare an, dar, în acelaşi timp, suprafaţa a crescut. Categoric că au fost şi fermieri care au ieşit din schema APIA, să spun aşa, pe linie naturală, dar şi formele de sprijin pe care noi le-am acordat pentru comasarea terenurilor au contat”, a declarat Adrian Pintea.
Potrivit directorului general al APIA, este al doilea an de tranziţie în care România a beneficiat pentru plăţi directe de 1,9 miliarde euro, bani nerambursabili de la Comisia Europeană, din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pe care îl gestionează în totalitate instituţia.
Şeful APIA a precizat că, încă din primul an de când România a beneficiat de aceste fonduri, media absorbţiei anuale a fost peste 95-97% şi că, pentru anul financiar 2021, toate declaraţiile de cheltuieli au fost rambursate în totalitate de către Comisia Europeană.
În plus, Adrian Pintea a arătat că în acest an APIA a introdus facilităţi pentru ca fermierii să poată semna şi electronic cererile de plată pe suprafaţă, dar că destul de puţini au profitat de acestea.
„Este primul an în care am introdus semnătura electronică. Categoric, ca orice început a fost un pic greoi, la nivel naţional sunt vreo 34 de fermieri care au semnat electronic, dar nu este de speriat, bine că sunt câţiva, este un început. Dacă au şi semnătură electronică şi nu au niciun fel de problemă, nicio suprapunere, niciun litigiu, vor primi banii în cont”, a precizat Pintea.
Directorul APIA Mureş, Ovidiu Săvâşcă, a precizat, în cadrul şedinţei, că şi la nivelul judeţului Mureş s-a înregistrat o scădere a numărului de fermieri, încadrându-se astfel în trendul naţional.
„Reducerea numărului de fermieri se face şi din cauză naturală, din păcate, avem peste 200, undeva la 250 de decese de anul trecut până anul acesta, însă şi comasarea terenurilor duce la scăderea numărului de cereri (…) De la deschiderea campaniei, din 1 martie şi până în prezent, APIA Mureş a primit de la fermieri 22.000 de cereri unice de plată aferente anului 2022. Suprafaţa pentru care s-a solicitat subvenţie este de peste 260.000 de hectare”, a precizat Ovidiu Săvâşcă.