AEP detaliază măsurile luate în cazul materialelor de propagandă electorală de pe TikTok
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituție condusă de Toni Greblă, a emis un comunicat de presă prin care încearcă să corecteze informațiile eronate apărute în spațiul public cu privire la o plângere depusă pe 4 decembrie 2024, de R. R.-I. Acesta a sesizat AEP-ul cu privire la distribuirea de materiale de propagandă electorală ilegale pe platforma TikTok, pe contul „calin.georgescu.vot24” și alte conturi similare. Plângerea menționa că aceste materiale contravin ordinii publice și solicita sancționarea competitorului electoral.
Conform procedurii instituționale, imediat după primirea sesizării, AEP a acționat rapid. Vicepreședintele AEP, Vajda Zsombor, a transmis pe 4 decembrie o adresă către Direcția Generală de Informatică (DGI), cerându-i să contacteze TikTok pentru a îndepărta materialele de propagandă electorală ce nu respectau reglementările legale. Aceste materiale nu includeau codul de identificare al mandatarului financiar, așa cum prevede legislația în vigoare.
La doar o zi distanță, pe 5 decembrie 2024, AEP a sesizat platforma TikTok cu toate informațiile din plângerea depusă de R. R.-I., împreună cu Decizia nr. 156 a Biroului Electoral Județean Ilfov. AEP a solicitat TikTok să ia măsurile legale necesare pentru a elimina materialele care încălcau reglementările privind publicitatea electorală.
TikTok a răspuns pe 6 decembrie 2024, confirmând că a înlăturat conținutul în conformitate cu sesizarea AEP. Platforma a precizat și numărul de conturi și postări care fuseseră șterse.
În același timp, răspunsul primit de la TikTok a fost transmis autorităților competente, inclusiv Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, și Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), conform protocoalelor instituționale.
De asemenea, AEP a explicat că, în sesizarea inițială, au fost incluse și postări referitoare la alegerile parlamentare, care nu făceau obiectul reglementărilor pentru alegerile prezidențiale stabilite prin Decizia nr. 156 a BEJ Ilfov. Întrucât campania electorală pentru alegerile prezidențiale se încheiase pe 30 noiembrie 2024, solicitarea a fost transmisă Biroului Electoral Central pentru alegerile parlamentare (Senat și Camera Deputaților) din 2024, pentru a decide conform atribuțiilor sale.
AEP a subliniat, de asemenea, că toate sesizările primite în legătură cu campania electorală au fost tratate cu maximă seriozitate, aplicând sancțiuni contravenționale în limita competenței sale. În acest sens, AEP a sesizat și Parchetul General cu privire la comportamentele neregulamentare ale competitorului electoral implicat.