AEP, prima reacție după ce Toni Greblă a primit o plângere penală
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a venit cu o primă reacție, după ce Clotilde Armand a depus o plângere penală împotriva lui Toni Greblă. Care este situația în ceea ce privește centralizarea rezultatelor și predarea proceselor-verbale.
AEP, mesaj fulgerător
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) transmite o primă reacție, după scandalul provocat de Clotilde Armand împotriva lui Toni Greblă. AEP a anunțat că, în prezent, procesul electoral se află în faza de finalizare a centralizării rezultatelor votării și de predare a proceselor-verbale întocmite la nivelul birourilor electorale.
Documentele sunt transmise de la birourile electorale ale secțiilor de votare din întreaga țară către Birourile Electorale de Circumscripție Județeană și Biroul Electoral de Circumscripție Nr. 42 din Municipiul București, urmând să ajungă la Biroul Electoral Central.
AEP a subliniat că nu are atribuții în activitatea de numărare a voturilor, de înscriere a acestora în procesele-verbale, de centralizare a rezultatelor, de soluționare a contestațiilor, de renumărare a voturilor sau în activitatea birourilor electorale, indiferent de nivelul acestora.
Contestațiile, sesizările sau plângerile privind posibile nereguli în centralizarea voturilor sunt de competența exclusivă a birourilor electorale, în funcție de problematica semnalată.
În contextul alegerilor din acest an, AEP a reafirmat că își va desfășura activitatea cu imparțialitate, transparență și responsabilitate, respectând Constituția și standardele internaționale și europene în domeniu.
„Autoritatea Electorală Permanentă informează că, în prezent, procesul electoral este în etapa de definitivare a centralizării rezultatelor votării și de predare a proceselor-verbale întocmite la nivelul birourilor electorale.
Parcursul acestor documente pleacă de la birourile electorale ale secţiilor de votare din țară spre Birourile Electorale de Circumscripție Județeană, respectiv spre Biroul Electoral de Circumscripţie Nr. 42 – Municipiul Bucureşti, iar apoi la Biroul Electoral Central.
Totodată, Autoritatea Electorală Permanentă precizează că nu are atribuții și nu intervine în niciun fel în activitatea de numărare a voturilor, de înscriere a acestora în procesele-verbale, de efectuare a operațiunilor de centralizare a rezultatelor votării, de soluționare a contestațiilor, de renumărare a voturilor ori în activitatea birourilor electorale, indiferent de nivelul la care acestea funcționează.
Contestațiile, sesizările sau plângerile privind posibile nereguli în centralizarea voturilor nu sunt de competența Autorității Electorale Permanente, fiind atributul exclusiv al birourilor electorale, în funcție de problematica sesizată.
În contextul proceselor electorale din acest an, Autoritatea Electorală Permanentă va continua să își desfășoare activitatea cu imparțialitate, în mod transparent și responsabil, cu respectarea Constituției și a standardelor internaționale și europene în domeniu”, este mesajul integral al AEP.