Afacerea Elcen-Termoenergetica: o fuziune extrem de necesară
Guvernul, prin Ministerul Energiei, îi cere lui Nicușor Dan, proprietarul regiei de termoficare, să își exprime părerea despre fuziunea Elcen-Termoenergetica.
Ministerul Energiei va solicita către Primarul General al Municipiului București transmiterea unui punct de vedere prin care acesta își va putea exprima acordul de principiu (neangajant) pentru realizarea fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București (C.M.T.E.B.) în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul București, se arată într-un memorandum cu tema Realizarea serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat (SACET), respectiv producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice) în Municipiul București, în vederea utilizării optime a resurselor de energie și cu respectarea normelor de protecție a mediului, sănătății populației și dezvoltării durabile”.
Elcen, producătorul de căldură al Capitalei, se află în proprietatea Ministerului Energiei, iar Termoenergetica, regia de termoficare a Bucureștiului, se află în ograda Primăriei lui Nicușor Dan.
Prin prezentul Memorandum, ce va fi adoptat în ședința de azi a Guvernului, se mandatează Ministerul Energiei pentru a întreprinde toate demersurile legale necesare în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termica prin sistem centralizat (SACET) în Municipiul București, prin fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. și Compania Municipală Termoenergetica București S.A.
Etapele necesare realizării acestui obiectiv sunt următoarele:
- MODIFICAREA CADRULUI LEGISLATIV
Această etapă se va realiza în două faze :
a) Efectuarea unei analize de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice, și Administrației cu privire la cadrul legislativ aplicabil serviciului public de alimentare cu energie termică (Legea serviciilor comunitare de utilităţi publice nr. 51/2006, Legea nr. 325/2006 a serviciului public de alimentare cu energie termică, precum și normele secundare și terțiare aferente) pentru a fi identificate modificările și completările legislative necesare pentru ca, în urma realizării fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București (C.M.T.E.B.), societatea absorbantă sau, după caz, noua societate rezultată din procedura de fuziune să poată continua prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București (producere, transport, distribuție și furnizare energie termică), prin gestiune directă, prin cesionarea Contractului nr. 7/29.11.2019, semnat intre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București – Ilfov și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (C.M.T.E.B), cu toate drepturile și obligațiile izvorâte din acest contract și din legislația aplicabilă, deținute de Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (C.M.T.E.B);
Termenul estimat: T1= 30 de zile de la data aprobării prezentului Memorandum de către Guvernul României.
Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice, și Administrației.
b) Modificarea și/sau completarea actelor normative identificate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, conform pct. a), care să permită ca societatea absorbantă sau, după caz, noua societate rezultată din procedura de fuziune să poată continua, după finalizarea procedurii de fuziune, prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București (producere, transport, distribuție și furnizare energie termică), prin gestiune directă, prin cesionarea Contractului nr. 7/29.11.2019, semnat intre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București – Ilfov și Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (C.M.T.E.B), cu toate drepturile și obligațiile izvorâte din acest contract și din legislația aplicabilă deținute de Compania Municipală Termoenergetica București S.A. (C.M.T.E.B).
Termenul estimat: T2= 60 de zile de la data finalizării etapei prevăzute la pct. a).
Responsabil: Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este responsabil pentru promovarea spre avizare/aprobare a proiectului de act normativ, sau, după caz, a proiectelor.
2. PUNCTUL DE VEDERE AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI CU PRIVIRE LA REALIZAREA FUZIUNII
Ministerul Energiei va solicita către Primarul General al Municipiului București transmiterea unui punct de vedere prin care acesta își va putea exprima acordul de principiu (neangajant) pentru realizarea fuziunii dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București (C.M.T.E.B.) în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termica prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul București.
Termenul estimat pentru transmiterea solicitării de către Ministerul Energiei către Primarul General al Municipiului București pentru formularea unui punct de vedere: T3= 15 de zile de la data aprobării prezentului Memorandum de către Guvernul României.
3. FUZIUNEA DINTRE ELECTROCENTRALE BUCUREȘTI (ELCEN) S.A. ȘI COMPANIA MUNICIPALĂ TERMOENERGETICA S.A. (C.M.T.E.B)
Fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București S.A. (ELCEN) și Compania Municipală Termoenergetica București (C.M.T.E.B.) se va realiza în condițiile Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Fuziunea se va realiza cu condiția ca, la data fuziunii, toate creanțele ELCEN deținute împotriva C.M.T.E.B., înregistrate în contabilitatea acestora, să fie plătite.
Termen estimat: T4 =180 zile de la data modificării cadrului legislativ potrivit punctului 1 și de la transmiterea punctului de vedere al Primarului General al Municipiului București prin care acesta își va exprima acordul de principiu pentru realizarea fuziunii.
Responsabil: Ministerul Energiei și Municipiul București.
4. APORTUL DE CAPITAL AL MUNICIPIULUI BUCUREȘTI
După finalizarea procedurii de fuziune, Municipiul București are posibilitatea realizării unui aport de capital la societatea absorbantă sau, după caz, la noua societate rezultată din procedura de fuziune, prin majorarea capitalului acesteia, în funcție de disponibilitățile financiare pe care le are la dispoziție.