Afacerile oneroase cu cerealele din Ucraina. Până la 20 miliarde de dolari s-au pierdut pe drum
Despre afacerile oneroase cu materiile prime agricole, cereale, în special, provenite din Ucraina se știe de multă vreme. Autoritățile susțin că ar fi vorba de până la 20 miliarde de dolari, care nu s-ar mai fi întors în țară, ceea ce spune multe despre amploarea fenomenului.
Confirmarea a venit din partea lui Rostislav Shurma, șef adjunct al Președinției, care a furnizat informații în acest sens în fața Parlamentului European.
„Trebuie să tratezi cifrele cu o foarte mare responsabilitate, sumele variază de la câteva miliarde până la 20 de miliarde de dolari, în funcție de metodologie. Cred că timpul va spune care este adevărul. Pentru multe tranzacții, termenele de plată încă nu au ajuns, multe tranzacții se fac paralel, după închiderea conturilor bancare ale unor companii și au ajuns să fie off-record. Dar, cu siguranță, înțelegem că vorbim de miliarde. Vom stabili cifra exactă în următoarele luni și vom aduce în fața justiției pe fiecare dintre cei implicați”, a precizat reprezentantul Președinției ucrainene.
Acesta speră totuși ca în această schemă să nu fie implicați cei mai mari comercianți de cereale ucraineni, potrivit agroportal.ua.
„Toată lumea crede că a fost o mare schemă centralizată. Nu, ideea este că a fost o poveste complet descentralizată în care sute de antreprenori de toate felurile, dacă pot fi numiți așa, au intrat în joc… Aceștia nu sunt comercianți mari de cereale, pentru că, în primul rând, este foarte greu de administrat un astfel de proces, iar apoi există riscuri asociate cu faptul că îți poți pierde istoricul de credit și poți să fii urmărit penal. Companiile mijlocii non-sistemice sunt cele care recurg la așa ceva”, a afirmat Shurma.
În același timp, el nu a exclus și faptul ca managerii marilor comercianți individuali de cereale, de exemplu, să poată efectua tranzacții individuale.
Shurma a mai precizat că Guvernul a luat o serie de măsuri care să pună capăt fenomenului, iar cei care au încălcat legea vor fi pedepsiți.
România și Polonia constituie principalele porți de intrare în Europa a cerealelor ucrainene, după blocarea coridorului la Marea Neagră de către Rusia. În ciuda interdicției la import, cantități importante din acest volume au rămas în cele două țări, distorsionând piețele locale.
Numai în primele șapte luni din acest an, peste 8 milioane de tone de cereale ucrainene au ajuns în portul Constanța, potrivit datelor oficiale.