Afacerista care a înghițit bilețelele cu șpăgi e la un pas de pușcărie: Un scandal de corupție cu elemente picante!

Publicat: 16 iul. 2024, 10:12, de Radu Caranfil, în Justitie , ? cititori
Afacerista care a înghițit bilețelele cu șpăgi e la un pas de pușcărie: Un scandal de corupție cu elemente picante!

Într-o poveste în care scandalul de corupție, mita și strategia de evitare a justiției sunt ingredientele principale, Claudia Aura Mariș, afacerista condamnată cu suspendare în dosarul achizițiilor frauduloase de la Fabrica de Arme Cugir, pare să fie pe cale să își piardă libertatea. După ce a sfidat Serviciul de Probațiune, aceasta riscă acum să își execute pedeapsa cu închisoarea.

O condamnare cu multe obligații

Claudia Aura Mariș a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru încercarea de a obține un contract cu Fabrica de Armament Cugir prin cumpărare de influență. Însă, pentru a beneficia de suspendarea executării pedepsei, i-au fost impuse o serie de obligații și măsuri de supraveghere. Încălcarea acestora a dus la obținerea de către Serviciul de Probațiune București a unei hotărâri preliminare de revocare a suspendării.

Pe data de 9 mai 2024, Tribunalul București a decis ca Mariș să execute cei doi ani de închisoare, inițial suspendați, într-o instituție penitenciară. Soarta ei finală va fi stabilită pe 5 septembrie 2024, la Curtea de Apel București.

Ignorarea măsurilor impuse de instanță

Tribunalul București a detaliat încălcările comise de Claudia Aura Mariș. La data de 15 noiembrie 2023, consilierii de probațiune au constatat că aceasta a refuzat să primească convocarea pentru punerea în executare a măsurilor de supraveghere și a obligațiilor impuse de instanță. Motivele invocate de Mariș au fost contestațiile depuse împotriva sentinței de condamnare și afirmațiile că dispozitivul sentinței conține informații neadevărate.

La 20 noiembrie 2023, o nouă convocare a fost afișată la ușa imobilului său, întrucât polițiștii nu au putut intra în imobilul prevăzut cu interfon. Într-un final, la 22 noiembrie 2023, Mariș s-a prezentat la sediul Serviciului de Probațiune București, unde i-a acuzat pe consilieri că i-au încălcat drepturile prin afișarea convocării la ușa imobilului său și a refuzat să mai colaboreze cu aceștia.

În aceeași zi, Mariș a transmis în scris consilierilor de probațiune acuzații de fals și complicitate la fals.

Dosarul achizițiilor frauduloase de la Fabrica de Arme Cugir

Claudia Aura Mariș și liberalul Mircea Nicușor Mihai au fost implicați într-un scandal de corupție legat de achizițiile de genți pentru încărcătoare cu muniție la suprapreț de către Fabrica de Arme Cugir. În 2016, DNA a trimis în judecată pe Mihai, fost director comercial la Romarm SA, pentru implicarea sa într-o achiziție prin care Fabrica de Arme Cugir a cumpărat zeci de mii de genți la prețuri supraevaluate. În dosar, Mihai a fost achitat datorită deciziilor CCR privind interceptările SRI și redefinirea abuzului în serviciu, în timp ce Mariș a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.

Mariș a încercat să obțină contractul prin schimbarea directorului Fabricii de Armament Cugir, cu ajutorul lui Mihai. În acest scop, i-a dat mită fostului președinte al Consiliului de Administrație al fabricii, denunțător în cauză, într-o cameră de hotel. În timpul flagrantului delict, Mariș a înghițit bilețelele pe care scrisese detaliile mitei.

Încercări disperate de a evita interceptările

Pe lângă tentativa de a înghiți bilețelele incriminatoare, Claudia Aura Mariș a luat măsuri extreme pentru a evita interceptările. Instanța a remarcat că Mariș a comunicat cu denunțătorul prin bilețele scrise, a organizat întâlniri în camere de hotel, a lăsat telefoanele mobile în altă cameră și chiar l-a percheziționat pe denunțător pentru a se asigura că nu poartă echipament de înregistrare. Aceste acțiuni au fost menționate în decizia de condamnare, însă instanța de fond a dat dovadă de clemență, ignorând aceste măsuri de precauție.

Detalii picante din proces

Un alt element interesant din proces a fost recomandarea făcută de Mircea Nicușor Mihai denunțătorului de a discuta cu afacerista doar după ce aceasta se dezbracă complet, pentru a evita orice posibilitate de înregistrare. Aceste detalii au fost surprinse în interceptări și incluse în rechizitoriul procurorilor.

De asemenea, în timpul negocierilor, Mariș a folosit bilețele pentru a comunica sumele și cantitățile implicate în tranzacții, iar la întâlnirile din hoteluri discuta doar după ce ambele părți își lăsau telefoanele în altă cameră. În timpul unei astfel de întâlniri, Mariș a adus o sticlă de șampanie cu aur alimentar, în jurul căreia au avut loc discuțiile legate de sumele de bani și garanțiile necesare.

Concluzii și implicații

Cazul Claudia Aura Mariș este un exemplu elocvent al problemelor de corupție și al metodelor inventive utilizate de cei implicați pentru a evita justiția. În ciuda încercărilor sale de a evita consecințele legale, Mariș se află acum în pericolul de a-și petrece următorii doi ani în închisoare.

Această poveste ilustrează nu doar complexitatea și ingeniozitatea schemelor de corupție, dar și provocările întâmpinate de sistemul de justiție în combaterea acestor practici. Revocarea suspendării pedepsei ar putea fi un semnal clar că astfel de comportamente nu vor fi tolerate și că justiția își va face datoria, indiferent de eforturile depuse de cei acuzați pentru a scăpa nepedepsiți.