Afganistan: Ministerul Educației a renunțat la decizia de a le interzice fetelor să cânte în locuri publice
Ministerul Educației din Afganistan a renunțat la decizia de a interzice fetelor de peste 12 ani să cânte în locurile publice după ce inițiativa a stârnit revoltă pe rețelele sociale.
Documentul privind interdicția, obținut de o televiziune locală care l-a publicat pe Twitter, a atras imediat un val de critici din partea utilizatorilor platformelor de social media afgani, aceștia acuzând oficialii că încearcă să introducă valori islamice fundamentaliste în sistemul educațional, relatează Deutsche Welle.
Deși purtătoarea de cuvânt a ministerului educației a confirmat autenticitatea documentului, afirmând că decizia urmând să se aplice în toate regiunile Afganistanului și că a fost luată la cererea copiilor și a părinților, ministerul afirmă într-un nou comunicat publicat săptămâna aceasta că documentul a fost adoptat de autoritățile din regiunea Kabul fără consultarea sa.
Ministerul educației a susținut de asemenea că scopul interdicției ar fi fost de a preveni răspândirea coronavirusului prin împiedicarea atât a fetelor cât și a băieților să cânte în cor.
„Directiva a fost emisă de inspectoratul școlar din Kabul și nu reprezintă poziția oficială și politica ministerului educației”, afirmă acesta în comunicat, adăugând că va lansa o investigație în această privință.
Tentativa ministerului educației de a se distanța de controversă a venit după ce activiștii pentru drepturile femeilor au lansat o campanie de denunțare a fundamentalismului din Afganistan pe platformele social media.
Sub hashtag-ul „#IAmMySong” (EuSuntCânteculMeu), femeile afgane și activiștii pentru drepturile omului au distribuit înregistrări video cu fete cântând imnuri și cântece precum și cu interpretări muzicale ale unor femei din Afganistan.
„Principalul motiv al protestului nostru este că imnurile și cântecele sunt o voce pentru femei. Să reduci la tăcere vocile femeilor înseamnă să le elimini din sfera publică. Această directivă este exact ca regulile talibanilor emise de aceștia în timpul supremației lor”, a declarat activista Vida Saghari pentru DW.
Saghari a adăugat că aceasta nu este prima dată când ministerul educației a emis directive „în stilul talibanilor”.
Înspre sfârșitul lui 2020 ministerul anunțase că va sprijini doar acele medrese care predau exclusiv Coranul. Saghari afirmă că ministerul a susținut de asemenea un plan care ar fi permis ca doar fetele din clasele I-III să participe la ore în moschei.
Ministerul educației a încercat să se distanțeze și de deciziile respective, afirmând că învățatul în medrese și moschei reprezintă o soluție doar pentru regiunile izolate care nu au acces la școli moderne.
Citește și: