Afganistan, săraca țară bogată…
Săraca țară bogată… Poate să pară un paradox. Dar e un adevăr. Al zilelor noastre. Textul de mai jos vine cu lămuriri despre, cum e aia, ce-a vrut să spună poetul.
Munți colțuroși și câmpii aride
Nu, nu despre România e vorba în afirmația din titlu: săraca țară bogată. Cum ne-ar putea fugi, în prima clipă, gândul. Deși, am putea să spunem că ni se potrivește, mănușă, nu alta, și nouă.
Este vorba despre Afganistan, țara din Asia Centrală care se învecinează cu Iranul la vest, cu Pakistanul la sud și la est, cu Turkmenistanul, Uzbekistanul și Tadjikistanul la nord, și cu China în estul extrem. 75% din suprafața sa este acoperită cu munți abrupți și colțuroși, cei mai importanți fiind Munții Hindukuș, care constituie al doilea lanț muntos ca mărime din lume.
Multe vârfuri depășesc 6100 m înălțime. Cea mai mare parte a restului țării conține câmpii aride, care flanchează miezul muntos în nord, vest și sud. Podișul sud-vestic este în mare parte pustiu, nelocuit, majoritatea populației concentrându-se în văile fertile din jurul orașelor Ghiuri, Bamian și Jalalabad. „Stan” înseamnă pământ. Afganistan înseamnă țara afganilor.
Termenul „stan” este folosit și în numele Turkmenistanului și Uzbekistanului, precum și în numele a numeroase alte state. Ai zice, la cele arătate, că e numai săracă țara asta. Nu și bogată, cum am spus mai sus. Dar, răbdare. N-am terminat. Afganistanul chiar este o săracă țară bogată.
Sub U.R.S.S.. Dar și sub talibani
Afganistanul, săraca țară bogată, este o țară măcinată de tot felul de conflicte și de patimi. Așa cum a fost sfârtecată și chinuită și de războaie. Cităm de prin înscrisuri: „La 27 aprilie 1978, în urma unei lovituri de stat, puterea este preluată de Partidul Democratic al Poporului (comuniștii), divizat în două facțiuni aflate în conflict. În ultimele zile ale anului 1979, U.R.S.S. invadează Emiratul. Președintele Hafizullah Amin este ucis, iar puterea este încredințată lui Babrak Karmal. Invazia declanșează un lung și sângeros război civil (1979-1990), în cursul căruia aproape șase milioane de afgani s-au refugiat în Pakistan și Iran. La 4 mai 1986, Babrak Karmal este înlăturat, puterea fiind preluată de Mohammad Najibullah; guvernul sovietic, apreciind ca o greșeală invazia, semnează cu S.U.A. la 14 aprilie 1988 un acord, mediat de O.N.U., privind retragerea trupelor sovietice din Afganistan, operațiune încheiată la 15 februarie 1989. Forțele mujahedinilor alcătuiesc un guvern în exil (23 februarie 1989), care continuă lupta”.
Și, în 2021, au revenit la putere talibanii. Cine, oare, n-a auzit de ei? „Pentru femeile și fetele afgane, faptul că talibanii au preluat puterea a însemnat o opresiune sistematică și brutală în toate aspectele vieții”, spunea Evelyn Regner, președintele comisiei pentru drepturile femeilor din Parlamentul Afganistanului, săraca țară bogată.
„În zonele controlate de talibani universitățile pentru femei au fost închise și se refuză accesul fetelor la educație, iar femeile sunt vândute ca sclave sexuale.” – spunea aceeași Evelyn Regner. Sclave sexuale! În 2022! În secolul al XXI-lea! În al treilea mileniu de după Hristos!
Dar, da! În Afganistan, săraca țară bogată, ca și în alte țări asiatice, Siria sau Irak fiind printre acestea, se întâmplă. Vom detalia subiectul într-un alt material. Căci, acum, vorbim despre Afganistan ca fiind săraca țară bogată, nu ca aceea a târgurilor sexuale și a umilințelor destinate femeilor, care au de ales între a fugi departe și a accepta o viață mizerabilă și nenorocită.
Cu prilejul unei reuniuni G20 care a avut loc în octombrie 2021, Comisia Europeană a anunțat un pachet de ajutor în valoare de 1 miliard de euro pentru poporul afgan și statele vecine, pentru a răspunde nevoilor urgente ale țării și ale regiunii.
UE speră, totodată, să restabilească o prezență diplomatică în Kabul. Miniștrii de externe ai UE au convenit că UE va intra în dialog cu talibanii dacă aceștia respectă drepturile omului, în special drepturile femeilor, și dacă alcătuiesc un guvern de tranziție incluziv și reprezentativ.
Afganistanul are zăcăminte de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari
Deci, în mare, asta e situația în săraca țară bogată. Afganistanul nu e pe lista țărilor pe care cineva, de bună voie și nesilit de nimeni, ar vrea să le viziteze. Nesiguranță, sărăcie, interdicții, lipsă a drepturilor elementare, arme, moarte, femei maltratate și umilite în fiecare clipă, talibani. Nu e de vizitat, dar trebuie să știm și trebuie să nu uităm.
Și, totuși, îi face Dumnezeu cuib și berzei chioare, ba, și șchioape, pe deasupra. Căci, adevăr vă zic vouă, după cum scrie prin cărțile sfinte, despre Afganistan se poate spune acum, cu adevărat, că este săraca țară bogată…
Deși am punctat numai pe scurt, e clar și neîndoios că Afganistanul este una dintre cele mai sărace țări ale lumii. Vorbim doar despre acest aspect. Dar, un studiul realizat de oamenii de știință și prezentat în revista Science, arată, detaliat, contrariul. În Afganistan, se află o comoară de un trilion de dolari.
În subsolul său, săraca țară bogată ascunde mari zăcăminte de minerale, acestea făcând, astfel, din ea una cu adevărat bogată, practic, una dintre cele mai bogate țări de pe glob! Zăcămintele astea sunt, conform sursei citate, în valoare de aproximativ 1.000 de miliarde de dolari.
După cum am arătat, punctând doar pe ce ne interesează, Afganistanul a dus multe războaie și a fost sub mai multe ocupații, una dintre acestea din urmă fiind cea a U.R.S.S.. Ei, bine, specialiștii au făcut în acea perioadă în care sovieticii dețineau supremația, o mulțime de hărți, studii, rapoarte.
Personalul de la departamentul de geologie din Afganistan a păstrat toate aceste înscrisuri și documente. În baza lor, US Geological Survey (USGS) a început inspectarea resurselor minerale după ce forțele conduse de Statele Unite i-au înlăturat de la putere pe talibani în anul 2004.
În 2006, cercetătorii americani au efectuat zboruri de prospectare a resurselor din Afganistan. Analizele au arătat existența unor zăcăminte bogate în fier, aflate până la 10 kilometri adâncime. Rezultatele prospecțiunilor au scos la iveală faptul că Afganistanul deține 60 de milioane de tone de cupru, 2,2 miliarde de tone de minereu de fier, 1,4 milioane de tone de pământuri rare, cum ar fi lantan, ceriu și neodim, dar și filoane de aluminiu, aur, argint, mercur și litiu.
„Afganistanul este o țară foarte, foarte bogată în resurse minerale. Am identificat 24 de potențiale depozite de minerale, de clasa mondială”, a declarat Jack Medlin, geolog și manager de proiect în cadrul USGS din Afganistan.
Deci, foarte, foarte bogat este Afganistanul, săraca țară bogată. Nu știu cât schimbă acest fapt lucrurile pe meleagurile acestei țări. Nu știu cum nu va mai fi teroare, nu știu cum femeile vor putea să trăiască liniștite aici, nu știu cum niște concepții și percepții de Ev Mediu ar putea să fie stopate. Dar, Afganistanul este, fără echivoc, săraca țară bogată.