Află în ce condiții vei putea da examenul auto, după modificarea Codului Rutier!
Codul rutier urmează să fie modificat, potrivit unui proiect de lege aflat acum în comisii la Camera Deputaților. Proiectul a trecut de Comisia Transporturi și infrastructură și va urma să se voteze în plen.
Potrivit proiectului de lege, examenul pentru obținerea permisului de conducere ar putea fi susținut oriunde în țară, nu doar în localitatea de domiciliu. De asemenea, perioada de timp necesar obținerii permisului auto se dorește a fi redusă. Aceasta conține timpul de școlarizare, dar și cele două etape ale examenului, mai exact, proba teoretică și cea practică.
Concret, față de regulile din prezent, potrivit proiectului, cei interesați de obținerea permisului auto nu vor mai trebui să termine școala de șoferi (cu cele două componente – teoretică și practică) înainte de susținerea examenului. Ei vor putea susține sala imediat după încheierea pregătirii teoretice și vor putea să facă pregătirea practică până la data programată pentru susținerea traseului, adică între cele două probe de examen.
Eliberarea permisului de conducere se va face, în mod evident, tot în locul în care se va susține examenul.
George Șișcu, deputat PNL a scris pe contul său că această inițiativă este o măsură salutară, deoarece, în unele județe ale României timpii de așteptare între proba teoretică (sala) și cea practică au ajuns să fie ridicol de mari, câteva luni.
Șișcu arată cu degetul către Direcția Generală de Permise de Conducere și Înmatriculări a MAI
Examenul pentru obținerea permisului de conducere trebuia reglementat de DGPCÎ. “În unele județe cursanților riscă să le expire școala de șoferi înainte de a mai putea face încă o încercare sau două pentru a obține permisul! Din păcate, situația nu este una nouă, și, trebuie să o recunoaștem, nu ar fi trebuit să ajungem în situația de a reglementa în Parlamentul României ca urmare a deficiențelor apărute în urma problemelor de personal și de organizare ale Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Însă lucrurile au degenerat atât de mult în privința distanței de timp din unele locuri între susținerea examenului de legislație și a probei practice, încât astăzi a da posibilitatea doritorilor să acceseze examenul de traseu într-o altă localitate pare singura soluție pentru a debloca situația”, mai precizează deputatul.
El menționează că argumentele Guvernului, cum că s-ar periclita siguranța rutieră pentru că absolvenții nu cunosc specificul local nu stau în picioare. Totodată, consideră că la nivelul fiecărei structuri teritoriale examinatorii au aceleași competențe și se bazează pe același barem obiectiv atunci când analizează prestația unui elev.
“Dacă nu ar fi așa, atunci intrăm într-o altă problemă de organizare a examenelor auto… Repet, dacă totul ar fi fost în regulă în curtea Direcțiilor de Permise, nu am fi ajuns în Parlament cu o asemenea speță, susținută de un grup larg de parlamentari ai mai multor partide.”, precizează Șișcu.
Citește și: Comisia Europeană propune introducerea unui permis de conducere digital valabil în întreaga Uniune Europeană