Afta bucală recurentă, semn al cancerului oral!
Aftele sunt mici ulcerații formate pe mucoasa bucală, care nu sunt infecțioase și nu sunt contagioase. De cele mai multe ori, aftele dispar fără tratament. Totuși, este posibil ca afta bucală recurentă să fie semnul unui cancer oral.
Cauzele aftelor sunt numeroase: periajul energic, lezarea obrazului, leziuni apărute în urma unor lucrări dentare, aparatul dentar, bacterii în cavitatea bucală, unele alimente (nuci alune, unele sortimente de brânză etc.), deficit de vitamina B12, fier, acid folic, zinc, unele paste de dinți care conțin sulfat de sodiu.
De asemenea, în apariția aftelor pot fi implicate unele modificări hormonale, sistemul imunitar slăbi, stresul…
Frecvent, aftele dispar fără tratament, în cel mult două săptămâni.
Dar atunci când aceste episoade se repetă, când aftele sunt persistente și dureroase, se recomandă consultarea medicului stomatolog pentru un diagnostic corect. Deoarece medicii atrag atenția că unele afte recurente pot fi semnul unui cancer oral.
De regulă, vi se poate prescrie un gel sau o cremă cu un anestezic, care se aplică direct pe aftă. Trebuie știut că tratamentul cu topice (creme, spray-uri, apă de gură etc.) reduce simptomele, dar nu rezolvă problema reapariției lor.
Tratamentul aftelor include: soluții dezinfectante, preparate imuno-stimulatoare, întreținerea igienei gurii, evitarea subtanțelor iritante, a alimentelor picante, fierbinți sau reci, chipsurile, citricele.
Când tratamentul clasic nu este eficace, medicul stomatolog este cel care poate indica tratamentul chirurgical sau cu laser.