Aftele favorizate de temperaturile scăzute. Simptom de boli grave!

Publicat: 12 dec. 2024, 06:04, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Aftele favorizate de temperaturile scăzute. Simptom de boli grave!

Temperaturile scăzute vin cu multe probleme de sănătate, printre care și apariția aftelor, care, dacă persistă, pot fi semnul unor boli grave.

Aftele sau ulcerațiile aftoase sunt leziuni de mici dimensiuni, dureroase, de cele mai multe ori benigne, care, creează disconfort în timpul vorbirii sau înghițirii.

Majoritatea aftelor se vindecă de la sine în 10-14 zile. Dacă o leziune aftoasă persistă după această perioadă, poate fi un semn de boală mai gravă: cancer oral, boală autoimună sau infecție cronică. Adesea, pacienții consideră aftele niște răni minore, dar, potrivit specialiștilor, dacă persistă mai mult de trei săptămâni și se observă pete roșii sau albe, umflături în gură se impune consultarea medicului.

Medicii subliniază că deshidratarea și expunerea prelungită la temperaturi scăzute pot agrava aftele.

Ei spun că, dacă suferim de ulcere bucale ușoare, dar care revin periodic, mai ales în timpul iernii, mai trebuie să evităm alcoolul și alimentele acide. De asemenea, se recomandă o pastă de dinți specială.

Alte cauze

Pe lângă temperaturile scăzute, aftele pot fi provocate de stările prelungite de stres, de oboseală, de unele modificări hormonale în cazul femeilor la menopauză, ciclu menstrual etc., de traumatismul oral (periajul agresiv, mușcătura accidentală în partea interioară a obrazului), de deficitul de vitamine B și C  și de fier.

De asemenea, aftele pot fi o induse de unele medicamente (antiinflamatoare, beta-blocante, bifosfonați, tratamente cancerigene). Dar și unele alimente pot favoriza aparița acestor ulcerații, precum nucile, roșiile, lămâia, cafeaua, ananasul, condimentele etc.

Remedii naturale

Sunt studii care demonstrează că mierea organică aplicată pe aftă ajută la reducerea durerilor și vindecarea rapidă a acesteia.

Datorită proprietăților antiinflamatoare și antiseptice, se recomandă folosirea de sare de mare și apă oxigenată: într-un pahar cu apă călduță se adaugă două linguri de sare de mare și două de apă oxigenată. Cu această soluție clătiți gura de două ori pe zi.

Tinctura de lemn dulce (o lingură de tinctură dizolvată într-un pahar de apă) ajută la vindecare aftei și regenerarea pielii din zona afectată.