Agent Green cere demiterea ministrului Mediului: „A eșuat implementarea Planului pentru Conservarea Populației de Urs”
Ministerul Mediului a eșuat să asigure conservarea populației de urs și siguranța cetățenilor, precum și a bunurilor acestora deoarece nu a implementat ceea ce s-a stipulat, aprobat, dezbătut public și asumat prin Planul Național de Acțiune pentru Conservarea Populației de Urs brun din România din anul 2018. În acest context, asociația Agent Green îi cere demisia.
„Ministrul Tanczos Barna sare toate etapele din acest plan aprobat pe care îl încalcă și promovează împușcarea, ducând România cu pași repezi către un infringement”, avertizează Gabriel Păun, președintele Agent Green, prin intermediul unui comunicat de presă transmis marți.
Principalele reproșuri
Planul Național de Acțiune prevede măsuri de coexistență care au fost prinse într-un ordin al ministrului din anul 2019 pe care ministrul Tanczos Barna l-a blocat în acest an. Programul „Coexistență” ar fi urmat să fie finanțat prin Administrația Fondului de Mediu (AFM) și include sprijin direct pentru fermieri în vederea dotării cu mijloace de protecție împotriva urșilor. Iată câteva dintre obligațiile asumate ale ministerului și publicate în Monitorul Oficial:
a) asigurarea datelor de încredere ca suport științific în procesul decizional,
b) menținerea unei populații de urs stabile,
c) protejarea habitatelor naturale specifice și a calității acestora,
d) menținerea comportamentului natural și evitarea habituării/condiționării exemplarelor de urs,
e) prevenirea și reducerea conflictelor,
f) asigurarea conectivității ecologice în aria de distribuție a speciei la nivel național și regional,
g) informarea și conștientizarea populației locale,
h) implicarea factorilor interesați în luarea deciziilor,
i) îmbunătățirea legislației și asigurarea implementării și respectării prevederilor legale,
j) integrarea măsurilor de conservare a populației de urs în alte sectoare de activitate,
k) creșterea capacității instituționale și cooperării autorităților/instituțiilor responsabile.
Toate aceste obligații revin ministerului mediului care trebuie să asigure completarea/modificarea cadrului legislativ precum și instrumentele necesare pentru implementarea planului național de acțiune.
Alte probleme nerezolvate
Activiștii mai reproșează că ministrul Barna nu a aprobat funcționarea de echipe de intervenție rapidă specializate pentru capturarea și relocarea urșilor.
„La ora aceasta nu avem suficient personal calificat și echipat pentru intervenții rapide. Nu sunt mai mult de trei cuști în toată țara, iar autoritățile încearcă să alunge urșii cu girofaruri și vuvuzele și nu sunt dotați cu arme neletale, de exemplu cu gloanțe din cauciuc, care alungă eficient urșii”, a declarat Păun.
Ministerul Mediului a eșuat să absoarbă 10 milioane de euro prin programul POIM – Axa 4, pentru implementarea unor măsuri de conservare a urșilor care trebuie finalizat până în anul 2023.
Nu în ultimul rând, ministerul mediului a eșuat să aplice solicitarea Consiliului European de a evita hrănirea suplimentară a animalelor sălbatice, mai ales a urșilor deoarece astfel de practici conduc la habiturarea speciei, un spor excesiv al populației care nu poate fi susținut de habitat și la conflicte om-urs inevitabile