Agenția Europeană a Medicamentelor: Persoanele hipertensive, atenție la decongestionantele nazale!
Comitetul pentru evaluarea riscurilor în materie de farmacovigilență (PRAC) din cadrul Agenției Europene a Medicamentelor (EMA) a recomandat, recent, ca unii pacienții să nu folosească medicamentele decongestionante nazale pentru a reduce riscurile de complicații grave.
Sunt vizați pacienții cu hipertensiune arterială severă, care nu ar trebui să utilizeze decongestionante cu pseudoefedrină.
”Medicamentele care conțin pseudoefedrină nu trebuie utilizate de pacienții care suferă de hipertensiune arterială severă sau necontrolată (adică netratată sau rezistentă la tratament), ori de insuficiență renală acută sau cronică”, transmite EMA.
Pseudoefedrina este un stimulant folosit frecvent ca decongestionant în caz de răceali sau alergii, dar ea este asociată cu riscuri de sindromul de encefalopatie reversibilă posterioară (PRES) și de sindromul de vasoconstricție cerebrală reversibilă (RCVS), efecte rare, care pot să provoace reducerea aportului de sânge la creier, cu complicații grave, chiar letale.
Profesioniștii din domeniul sănătății trebuie să-i sfătuiească pe pacienți să oprească imediat folosirea acestor medicamente și să apeleze la medic dacă prezintă simptomele de PRES sau RCVS, cum sunt: apariția bruscă a durerilor de cap severe, greață, vărsături, stări de confuzie, convulsii, tulburări de vedere, adaugă PRAC.
De altfel, PRAC preconizează să actualizeze informațiile legate de toate medicamentele ce conțin pseudoefedrină.
Comitetul științific (CHMP) al Agenției Europene a Medicamentelor urmează să examineze, în următoarele luni, recomandările formulate de PRAC și apoi să elaboreze un nou raport beneficiu/risc legat de aceste medicamente. Raportul va fi transmis Comisiei europene pentru a decide.