Agenția Națională pentru Protecția Mediului- 34 de ani de când Delta Dunării este rezervație a biosferei
Au trecut 34 de ani de când Delta Dunării a fost declarată rezervație a biosferei, în anul 1990, timp în care, acest templu al naturii s-a modificat permanent, atât ca urmare a schimbărilor climatice, cât și a intervenției umane.
În toți acești ani, Rezervația Biosferei Delta Dunării, inclusă în programul UNESCO „Omul și biosfera”, a găsit de fiecare dată calea să se refacăși să rămână în continuare cea mai importantă rezervație naturală formată în lungul fluviului și cea mai mare zonă umedă din Europa, care adăpostește peste 5.000 de specii de floră și faună.
„Pe lângă acțiunile întreprinse de ARBDD – Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii sau de Garda Naţională de Mediu, aflate în subordinea Ministerul Mediului – România, fiecare dintre noi avem obligația morală de a conserva această minune naturală, care adună atât de multe superlative, printr-un comportament care să respecte regulamentul de vizitare și cel al bunului simț.
Cea mai mare colonie de pelican comun din Europa, cea mai întinsă zonă compactă de stuf, cea mai nordică pădure cu aspect subtropical din lume, Pădurea Letea și cea mai mare biodiversitate din lume, în raport cu suprafața ocupată sunt, toate, atribute ale Deltei.
Tot aici trăiește morunul, cel mai mare pește de apă dulce de pe planetă, declarat specie protejată, alături de toți ceilalți sturioni. În aceste condiții, avem suficiente motive pentru a ne comporta responsabil în timpul vacanțelor sau partidelor de pescuit”, subliniază Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, Laurențiu Alexandru Păștinaru, adăugând că păstrarea patrimoniului natural și găsirea celor mai bune soluții de dezvoltare durabilă a zonei sunt cele mai bune moduri de a spune „La mulți ani!” celei mai bine conservate Delte din Europa.