Agitație pe bursele de cereale, după ce Rusia a blocat exportul prin Marea Neagră
Vești bune pentru fermierii români: prețul grâului a crescut imediat pe bursă, după ce Rusia a blocat, luni, acordul de export prin Marea Neagră.
Mai mult, specialiștii se așteaptă ca începând din a doua jumătate a lunii august prețurile să tot crească.
Luni, cotaţia futures a grâului s-a majorat semnificativ pe pieţele externe, în urma anunțului făcut de Rusia, care a blocat acordul de export al cerealelor prin Marea Neagră. Astfel, preţul grâului cu livrare în luna septembrie a crescut cu 2,8%, luni, la Bursa din Chicago (CBOT), până la 6,80 dolari/buşel la ora locală 07.32, în timp ce la porumbul cu livrare în decembrie – cu 1%, până la 5,19 dolari/buşel.
După expirarea acordului amintit, Ucraina va trebui să îşi exporte recolta din 2023 pe rute alternative, spre porturile fluviale şi graniţa UE, în condiţiile în care costurile logistice sunt ridicate, spun specialiștii.
Ce urmează
Analiștii din piață sunt de părere că din a doua jumătate a lunii august fermierii vor avea parte de prețuri ceva mai bune.
”Avem încă presiunea de recoltă, va exista presiunea de recoltă, dar foarte curând, și vorbim acum de jumătatea lunii august, s-ar putea să vedem cum începe și urcă prețul la grâu. Când ne apropiem de octombrie-noiembrie, vom vedea cu totul alte niveluri de preț”, a declarat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru AGRO TV.
La acest moment, în Portul Constanța, tona de grâu este plătită cu circa 211 euro. Prognozele pentru lunile următoare sunt, însă, destul de optimiste.
”Avem încă presiunea de recoltă, va exista presiunea de recoltă, dar foarte curând, și vorbim acum de jumătatea lunii august, s-ar putea să vedem cum începe și urcă prețul la grâu. Când ne apropiem de octombrie-noiembrie, vom vedea cu totul alte niveluri de preț”, a spus Cezar Gheorghe.