Agricultorii au pierdut în inundații culturile de porumb și floarea soarelui nerecoltate și rapița și soia, recent însămânțate
Viitura care a măturat satele din zona centrală a județului Galați le-a distrus celor 7.000 de familii afectate nu numai locuințele, ci și posibilitatea de a-și asigura cele necesare traiului de fiecare zi prin agricultura de subzistență și creșterea animalelor.
În localitățile gălățene afectate de inundații sunt înregistrate aproximativ 4.000 de exploatații agricole. Pe măsură ce reușesc să scoată nămolul din case cu ajutorul celor 1.000 de pompieri detașați din 26 de județe, sătenii din localitățile inundate constată că viitura le-a distrus nu numai mobila, hainele și electrocasnicele, adică agoniseala din trecut, ci și siguranța zilei de mâine, pentru că apele le-au luat și posibilitățile de a-și asigura traiul de fiecare zi prin agricultura de subzistență și creșterea animalelor.
Au fost inundate sute de hectare de hectare cultivate cu porumb și floarea soarelui, care ar fi urmat să fie recoltate în perioada următoare, dar oamenii nu vor își vor putea recolta producțiile nici după ce apa se va retrage, deoarece nu vor putea intra în teren cu utilaje și mijloace de transport.
„Nici nu am reușit să ajung la bucata pe care o am cultivată cu porumb. M-am uitat de la distanță și am văzut că a fost culcată la pământ. Când s-or retrage apele o să încerc, să văd dacă mai pot salva ceva, dar ce să mai faci cu porumbul scos din nămol?”, se întreabă un sătean din Costache Negri, care cultiva porumbul pentru animalele pe care le crește în curte.
Apele au distrus și o parte din recoltele anului viitor. Au fost distruse culturile de pe mari suprafețe care au fost însămânțate recent cu soia și rapiță. Probabil că pe aceste terenuri acoperite de mâlul adus de viitură nu va mai răsări nimic și nimeni nu știe dacă terenurile se vor usca destul de repede pentru a fi arate și însămânțate din nou. Și dacă da, cu ce bani?
Peste 250 de legumicultori din comuna Corod au pierdut cea mai mare parte din culturile de legume în solarii. Era recolta cu care se pregăteau să iasă pe piață în această perioadă, în care românii cumpără roșii, ardei, castraveți și vinete pentru a-și face stocul de conserve pentru iarnă.
„Roșiile sunt murdare, nu le mai putem scoate la piață. Parii solarului sunt scoși din pământ, recolta e smulsă. Am cumpărat rumegușul ca să încălzesc solarul la iarnă, pentru noua recoltă. Dar și rumegușul ni l-a luat apa”, spune Valentin Sava, legumicultor din Corod.
Din cele 7.000 de gospodării afectate de inundații au dispărut și o mare parte din animalele crescute pentru munca la câmp și pentru asigurarea traiului de fiecare zi.
Potrivit primelor date centralizate în baza notificărilor din teren la Celula de Criză de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor apele au ucis 67 de bovine, 27 de cai, 1.885 de oi și 123 de capre, 102 de porci, 6.286 de păsări și 120 de familii de albine.
Deocamdată autoritățile nu au spus nimic despre eventuala acordare a unor despăgubiri pentru agricultorii afectați de inundații.
Un gest de solidaritate a venit de la cele patru organizații membre ale Alianței pentru Agricultură și Cooperare, care au anunțat că vor să se implice în sprijinirea fermierilor ale căror animale și ferme au fost afectate de inundații și au lansat o campanie de sprijin pentru agricultorii care se regăsesc acum în situații extrem de dificile.