Ai bani vechi sau deteriorați ? Banca Națională îi schimbă fără comision, dar să se mai vadă 40 la sută din bancnotă. Băncile comerciale iau comisioane mari
Dacă aveți bani deteriorați sau din emisiunile mai vechi emise de Banca Națională a României (BNR), îi puteți schimba în bancnote cu putere circulatorie, fără nici un cost, la ghișeele speciale ale sucursalelor BNR din țară.
Banca Centrală informează pe pagina sa web despre procedurile de înlocuire a bancnotelor şi monedelor românești uzate sau deteriorate, precizând că BNR ,,asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare (cf. Statutului său)”.
Însemnele monetare prezentate se rambursează integral (100% din valoare), chiar dacă acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve.
Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului.
Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele menţionate, fie prin trimitere prin poştă. Atât în cazul preschimbării însemnelor monetare care nu mai au putere circulatorie, cât și în cazul schimbului însemnelor monetare uzate sau deteriorate, primite de la populație prin poștă, contravaloarea taxelor poștale aferente remiterii către petenți a numerarului schimbat va fi suportată de BNR.
Bancnotele imprimate pe suport de polimer şi monedele metalice din vechea emisiune pot fi preschimbate pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane (cf. reglementări denominare). Toate cupiurile și piesele (monedele) deteriorate se preschimbă în condiţiile menţionate mai sus, adică să nu lipsească maim ult din suprafața descifrabilă.
În circulație sunt în România peste 707,036 miliarde de lei. Cele mai utilizate bancnote sunt cele de 10 lei, iar bancnotele foarte rar întâlnite pe piață sunt bancnotele de 500 de lei.
Cele mai circulate monede sunt cele de 50 de bani, iar monedele de un ban, practic au dispărut din circuitul monetar.
BNR precizeaza și unde pot fi preschimbați leii vechi.
Pentru a evita aglomerația BNR recomandă o programare telefonică la oricare dintre ghișeele speciale din cadrul sucursalelor regionale BNR, la următoarele numere de telefon, în intervalele orare 830 – 1200, 1230 – 1430 sau pe email:
- Sucursala Regională Bucureşti: 0373 336220 – [email protected]
- Sucursala Regională Cluj: 0373 335734 – [email protected]
- Sucursala Regională Constanța: 0373 335873 – [email protected]
- Sucursala Regională Dolj: 0373 335936 – [email protected]
- Sucursala Regională Iaşi: 0373 336340 – [email protected]
- Sucursala Regională Timiş: 0373 336914 – [email protected]