Ai băut și ești mahmur? Cercetătorii par a fi găsit soluția pentru a trata beția

Publicat: 13 feb. 2025, 22:01, de Rona David, în ACTUALITATE , ? cititori
Ai băut și ești mahmur? Cercetătorii par a fi găsit soluția pentru a trata beția

Un remediu pentru mahmureala? Soluția poate consta într-o injecție cu hormoni. Cercetarea, condusă de oamenii de știință de la Universitatea din Texas Southwestern Medical Center, ar putea deține cheia pentru a trata într-o zi beția la oameni.

Potrivit unui nou studiu, hormonul FGF21 ar putea preveni neplăcerea unei „mahmureli”. Cel puțin asta sugerează un studiu care a supus șoarecii la un consum excesiv de alcool.

Oamenii de știință au reușit să calmeze rapid șoarecii în stare de ebrietate prin creșterea nivelului lor de hormon natural pe care rozătoarele îl împart cu oamenii. Aceasta este o descoperire care oferă speranță pentru un potențial remediu pentru mahmureală.

Hormonul, numit FGF21, a atras atenția oamenilor de știință de ani de zile: este produs de ficat și joacă un rol important în a ajuta – atât la oameni, cât și la șoareci – să proceseze anumite alimente, în special alcoolul.

Studiile anterioare au arătat că FGF21 ajută diferitele specii să combată consecințele negative ale expunerii la etanol.

Hormonul suprimă pofta de alcool la șoarecii și maimuțele intoxicate, stimulează setea de apă (probabil pentru a proteja împotriva deshidratării cauzate de consumul de alcool) și protejează împotriva leziunilor hepatice induse de alcool. Pentru oameni, alcoolul este cel mai puternic inductor al hormonului.

Experimente cu șoareci beți

După 15 ani de lucru cu FGF21, Steven Kliewer – autorul principal al studiului – și echipa sa au fost „curioși de ce ar putea face FGF21 în contextul unei doze excesive de alcool… o doză care elimină rozătoarele”, a spus el pentru Euronews Next.

Oamenii de știință au comparat ceea ce s-a întâmplat după ce au administrat o singură doză de alcool la două grupuri diferite de șoareci. Un grup a fost modificat genetic pentru a nu avea hormon, iar celălalt a avut producție normală de FGF21.

Experimentele au evaluat, de asemenea, rezultatul administrării unei doze suplimentare de hormon FGF21 la șoareci obișnuiți sub influența alcoolului. Beția a fost definită ca pierderea „reflexului de îndreptare”, adică capacitatea șoarecelui de a se îndrepta după ce a fost pus pe spate.

După ce au primit o singură doză de alcool, oamenii de știință au descoperit că șoarecii din ambele grupuri metabolizau etanolul în același ritm. Dar, interesant, cei cărora le lipsea hormonul FGF21 au stat mai mult în stare de ebrietate.

În mod similar, atunci când cercetătorii le-au dat șoarecilor beți o doză suplimentară de FGF21, aceștia s-au trezit mai repede decât ceilalți, în medie cu o oră și jumătate mai repede. „Am fost capabili să inducem o accelerare a recuperării după intoxicația cu alcool”, a spus Steven Kliewer, „și acest lucru este surprinzător pentru că acești șoareci aveau deja hormonul FGF21”.

Studiul, publicat în revista științifică Cell, a mai descoperit că hormonul FGF21 stimulează sistemul nervos noradrenergic, o parte specifică a creierului care controlează starea de vigilență. Sistemul nervos noradrenergic, de exemplu, ajută la protejarea șoarecilor împotriva pierderii echilibrului experimentată după consumul de alcool.

Oamenii de știință cunosc „de mult timp” despre rolul ficatului în metabolizarea etanolului, „dar acum știm că eliberează și acest hormon care, cel puțin la șoareci, acționează asupra creierului pentru a-i menține în alertă”, a subliniat Steven Kliewer.

Sursa Euronews.fr