Ai reflux gastroesofagian? Iată ce să faci pentru ca acidul din stomac să nu îi distrugă dinții!

Publicat: 11 mai 2023, 10:00, de Aura Bănescu, în Ultimă oră , ? cititori
Ai reflux gastroesofagian? Iată ce să faci pentru ca acidul din stomac să nu îi distrugă dinții!

Foarte multe persoane au reflux gastroesofagian, o afecțiune medicală în care conținutul stomacului, inclusiv acidul gastric, se întoarce în esofag. Aceasta poate determina arsuri la stomac, senzație de arsură în gât, durere toracică, greață și dificultăți la înghițire. Pe lângă toate acestea, acidul, ajungând în cavitatea orală, deteriorează smalțul dentar, ducând la apariția cariilor.

„Refluxul gastroesofagian a început să aibă o incidență mare în ultimele decenii, mai ales pe fondul dietei din ce în ce mai dezechilibrate și a stilului de viață nesănătos pe care mulți dintre noi îl avem. El mai poate fi cauzat de o varietate de factori, inclusiv alimentația necorespunzătoare, obezitatea, sarcina, anumite afecțiuni medicale și unele medicamente”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
 
Mâncăm pe grabă și facem alte lucruri în timp ce mâncăm

„Avem cu toții un ritm al vieții cotidiene mult mai alert decât în urmă cu 10-20 de ani. Avem o cantitate mai mare de lucruri de făcut într-o unitate mică de timp, situație denumită de specialiști „fast everything”, și, astfel, mâncăm fast food, cumpărăm fast fashion, avem mereu fast meeting-uri, suntem mereu pe grabă. 

Ritmul alert de zi cu zi ne face să nu fim foarte atenți la cum și ceea ce mâncăm, și, chiar și atunci când mâncăm, să ne gândim la cu totul altceva decât la procesul nutritiv în sine. Aceasta este o mare greșeală. În primul rând pentru că ajungem să consumăm mai multe alimente decât am face-o dacă am mânca conștient”, explică medicul stomatolog.
 
Sfat: Nu ne spălăm pe dinți niciodată imediat după ce am mâncat

”Foarte multe persoane, după masă, au un obicei pe care îl consideră sănătos, dar este tocmai invers. Mai exact, se spală pe dinți imediat după ce au mâncat.  De ce nu este recomandat? Imediat după masă, pH-ul din cavitatea orală este acid din cauza sucurilor gastrice pe care organismul le produce pentru a putea începe procesul digestiei.

Astfel, dinții sunt în cel mai sensibili, iar, dacă venim și cu periajul agresiv executat „temeinic”, în forță, pentru a avea certitudinea că am curățat bine suprafețele dentare, practic nu facem altceva decât să tocim dinții mai cu spor deoarece acolo s-au produs eroziuni chimice”, declară medicul stomatolog Sorina Stroe.
 
Pacienții cu afecțiuni digestive sau bulimie, mai predispuși la probleme dentare

„Pacienții cu afecțiuni digestive de tipul gastritei sau ulcerului prezintă o salivă cu pH acid, care deteriorează smalțul dinților. De aceea, ei trebuie să trateze aceste afecțiuni gastrice, să acorde o mai mare atenție igienei orale și să fie permanent sub atenția medicului stomatolog, pentru a descoperi, din timp, daunele provocate de pH-ul acid al salivei.
Un fenomen mai delicat și des întâlnit în zilele noastre este bulimia.

Pacienții, care își provoacă frecvent voma, au, la rândul lor, un pH intens acid. În plus, mai fac și greșeala de a se spăla pe dinți, imediat după ce regurgitează, din rațiuni socio-emoționale, acționând mecanic pe smalțul deja sensibilizat. Și în cazul lor, sfatul meu este să încerce pe cât posibil să controleze acest obicei care, evident, le este dăunător din multe puncte de vedere”, mai spune medicul.
 
Sfat: Bem sucuri acidulate doar cu paiul

„Un loc aparte îl au și fanii sucurilor acidulate, cu sau fără zahăr. Ar fi bine ca aceștia să le consume doar cu paiul, pentru a reduce contactul sucurilor cu dinții. Și, după ce le consumă, să și clătească bine gura. Nu e indicat să se spele imediat pe dinți. În privința igienei orale, să folosească paste de dinți cu conținut crescut de fluor”, adaugă medicul.
 
10 recomandări pentru ca refluxul gastroesofagian să nu ne afecteze dinții:
 
1. Igienă orală efectuată corect și respectarea vizitelor regulate la medicul stomatolog.
2. Vizită la medicul gastroenterolog care ne poate ajuta să controlăm refluxul gastroesofagian.
3. Schimbări în ceea ce privește dieta. În general, este recomandat să renunțăm la băuturile acidulate, la consumul de citrice și sucuri de fructe.
4. Dacă, totuși, bem sucuri, folosim întotdeauna paiul.
5. Mestecatul gumei fără zahăr ajută la reducerea cantității de acid din cavitatea orală.
6. Nu ne spălăm niciodată pe dinți la mai puțin de o oră după ce am mâncat.
7. Alegem o pastă de dinți bogată în fluor și o apă de gură pentru dinți sensibili.
8. Bem cât mai multă apă pe parcursul zilei, în special dacă suferim de sindromul gurii uscate.
9. Ne clătim gura cu apă după ce am mâncat sau am băut sucuri dulci sau acidulate.
10. Mâncăm o bucățică de brânză sau bem puțin lapte după masă pentru a minimiza efectele acidului asupra danturii.