„AI”, utilizată în comunicarea la distanță cu un câine de salvare. Dispozitiv inventat de un student
„Inteligența Artificială” (AI), care a devenit un subiect de dezbateri mai ales în legătură cu faptul că poate fi folosită și în situații contrare intereselor publice, este pentru cercetători un instrument extrem de util în inventarea unor tehnologii și dispozitive care pot soluționa probleme tehnice foarte complicate, din diferite domenii.
Spre exemplu, „AI” este utilizată de studenții de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică si Electronică de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați la inventarea unor dispozitive în domenii precum „Ingineria Medicală” sau operațiuni de salvare.
Profesorul Florin Marin de la Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică si Electronică, inițiatorul Cercului Ştiinţific Studenţesc de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor, a anunțat că un student de la specializarea „Inginerie Aplicată în Ingineria Materialelor” lucrează la un dispozitiv de comunicare la distanță cu un câine de salvare, dispozitiv la care algoritmii de „Inteligență Artificială” sunt folositi pentru prelucrarea sunetului.
În acest context, pentru verificarea eficienței comunicării, studenții au avut un „invitat special” în laborator, un câine de salvare, cu care poate fi evaluată eficiența comunicării în timpul unei operațiuni de salvare.
„În laboratorul de Informatică Aplicată în Ingineria Materialelor avem un neobișnuit oaspete. Un absolvent de IAIM dezvoltă un dispozitiv de comunicare la distanță cu un câine de salvare. Algoritmii de inteligență artificială sunt folosiți pentru prelucrarea sunetului”, a scris pe contul său Florin Matei.
De la „E-commerce cu AI” la un mini-robot pentru investigații medicale și un soft pentru drone utilizate la operațiuni de salvare
Pentru studenții de la Facultatea de Automatică, Calculatoare și Inginerie Electrică a devenit o provocare găsirea unor domenii cât mai diverse în care, cu ajutorul „Inteligenței Artificiale”, pot fi puse la punct metode și dispozitive care să rezolva probleme complicate, pentru care nu există soluții tehnice.
Recent, studentul Andrei Agache, care a realizat „Aplicația mobilă de E-commerce cu AI”, a obținut pentru aplicația sa „Premiul 1” la secțiunea „Calculatoare și Tehnologia Informației” de la Sesiunea de Comunicări Științifice Studențești „Emil Ceangă”.
Studentul Andrei Geru de la „Inginerie Medicală”, a realizat un software care rulează pe o camera embedded atașată unei drone care comandă drona pentru evitarea obstacolelor cum ar fi copacii sau crengile la operațiunile de salvare în zone de pădure, în care zborul dronei poate fi blocat din cauza crengilor.
Tot Andrei Geru a realizat și un software capabil să identifice vocile umane și a zgomotelor specifice făcute de victime în cazul producerii unui cutremur.
O altă realizare a sa este un micro-robot dedicat inspecției tractului digestiv pentru a explora în profunzime afecțiunile pacienților. Acesta este comandat folosind magneți care realizează o mișcare cu un anumit patern pentru a permite robotului navigarea în interiorul sistemului digestiv.