Ajunul Crăciunului: Obiceiuri și supersiții; Ce este interzis

Publicat: 24 dec. 2024, 13:52, de Vera Popa, în ACTUALITATE , ? cititori
Ajunul Crăciunului: Obiceiuri și supersiții; Ce este interzis
ZiarulNational

Crăciunul este sărbătoarea bucuriei, fiind ocazia când se reunesc membrii familiei și fac unii altora daruri, se așează la masa de sărbătoare, cu credinţa că vor avea un an mai bogat.

Ajunul Crăciunului vestește Nașterea Domnului, fiind sărbătoarea bucuriei pentru creștini.

În această zi sunt respectate din străbuni o serie de tradiții, dar și superstiții transmise prin viu grai de la bunici la nepoți.

Tradițiile și obiceiurile din România diferă de la o regiune la alta

În Ajunul Crăciunului gospodinele se pregătesc încă de dimineață cu covrigi și colaci care vor fi oferiți colindătorilor care vor veni să ureze la casele gospodarilor.

Covrigii sunt dăruiți copiilor care colindă, colăceii sunt pentru colindătorii mai numeroși, iar colacii sunt rezervate flăcăilor și colindătorilor din neam.

„Scutecele Domnului„

Un obicei la romîni este pregătirea în Ajun a turtelor numite și „scutecele Domnului”. Fiind ultima zi din Postul Crăciunului, turtele sunt pregătite și presărate cu apă, zahăr pisat, nuci sau semințe de cânepă. Ela sunt așezate apoi pe masă însoțite de o sticlă de vin roșu și farfurii cu fructe și colaci. În colțurile mesei este plasat fuiorul de cânepă, simbolizând barba lui Moș Crăciun.

Sfințirea mesei de Ajun și vestirea Nașterii Domnului sunt tradiții vechi îndeplinite de preoți și însoțitorii acestora.

Colindele – cea mai frumoasă tradiție legată de Crăciun

Cea mai importantă sărbătoare a iernii, Nașterea Domnului  sau Crăciunul, aduce cu ea un obicei extraordinar de frumos și solemn – colindul.

Ne amintim, în această perioadă, de vacanțele de iarnă petrecute la bunici când timpul avea parcă alt sens, iar tradițiile erau la ele acasă și aduceau, de fiecare dată, bucuria și zâmbetul pe chipul tuturor.

Lumea satelor ne-a oferit întotdeauna un exemplu de tradiție și zestre spirituală. Acolo totul are altă valoare, sărbătoarea Crăciunului este respectată cu sfințenie de fiecare în parte, iar tinerii, cu mic, cu mare, au datoria de a colinda pe la casele oamenilor, pentru a le ura de bine și sănătate.

Aceste cântece deosebit de frumoase, colindele, au menirea de a anunța Nașterea Mântuitorului, iar colindătorii reprezintă chipul îngerilor care au vestit Nașterea Domnului, amintește traditii-superstitii.ro.

Împodobirea bradului, un alt obicei important al Crăciunului

Împodobirea bradului este un alt obicei important al Ajunului Crăciunului.

Obiceiul împodobirii bradului de Crăciun ar fi apărut în Germania, când Sfântul Bonifaciu a ordonat tăierea stejarilor venerați de păgâni. În cădere, toți copacii au fost distruși, mai puțin bradul, care a devenit un simbol al sărbătorii și este împodobit în seara de Ajun.

Superstiții de Ajun ; Ce este interzis

Ajunul Crăciunului este însoțit de numeroase superstiții. Stăpânii caselor trebuie să colecteze toate lucrurile împrumutate din sat în această seară, pentru că le aparțin și trebuie returnate. Fetele nemăritate roagă preotul să zăbovească pe laiță și să mănânce ceva, pentru ca pețitorii lor să nu întârzie.

În ziua de Ajun, unii oameni tăiau un măr pe jumătate, pentru a afla cum vor fi cu sănătatea în anul care urma. Dacă mărul avea viermi, se credea că persoana va fi urmărită de boli, în timp ce un măr putred era considerat un semn al morții. De asemenea, gospodinele știu că nu mai au voie să dea cu mătura luna înainte de Ajun, pentru că așa se alungă norocul din casă.

În Muntenia, Oltenia și Banat, gospodinele pregătesc un aluat special pentru a alunga deochiul animalelor din gospodărie. Acest lucru asigură sănătatea animalelor pe tot parcursul anului și garantează că acestea vor da mai mult lapte.

Se spune că cine se sărută sub vâsc în noaptea de Ajun va avea noroc în dragoste.

Cine mănâncă mere în Ajunul Crăciunului va fi sănătos tot anul.

Se mai așează căței de usturoi pe masă și la ferestre, pentru a alunga farmecele și duhurile rele, la fel ca în seara de Sfântul Andrei.

În seara de Ajun gospodinele mătură pragul locuinței, pentru a avea noroc în anul ce urmează

Dacă primești colindători, vei avea belșug în casă.

Dacă fetele țin post negru, își pot visa ursitul

Pune pe masa de Crăciun un fir de busuioc; se spune că aduce noroc şi prosperitate

Dacă în ziua de Crăciun ninge, de Paște va fi vreme frumoasă; dacă cerul este senin, anul ce urmează va fi unul roditor.