Ajutor de la stat pentru a ieşi la pensie. Ce se întâmplă cu românii de peste 45 de ani care nu lucrează

Publicat: 05 apr. 2025, 08:29, de Ionut Jifcu, în SOCIAL , ? cititori
Ajutor de la stat pentru a ieşi la pensie. Ce se întâmplă cu românii de peste 45 de ani care nu lucrează
colaj | sursa foto: puterea.ro

Românii de peste 45 de ani, care nu lucrează, pot primi ajutor de la stat ca să-şi completeze stagiul de cotizare în vederea pensionării.

Ajutor de la stat pentru românii de peste 45 de ani

În România, persoanele care au peste 45 de ani pot primi sprijin din partea statului pentru a-și completa stagiul de cotizare necesar pensionării. Situația acestora este adesea dificilă, întrucât mulți nu reușesc să se reangajeze după pierderea locului de muncă, în special din cauza vârstei.

Angajatorii preferă de regulă personal tânăr, iar șomerii din această categorie de vârstă provin adesea fie din industrii în declin, fie din rândul celor reveniți din străinătate care nu mai reușesc să se reintegreze profesional.

Pentru a încuraja reintegrarea profesională a acestor persoane și a le oferi o șansă de a-și întregi anii de contribuție, statul oferă un ajutor financiar angajatorilor care încadrează pe perioadă nedeterminată șomeri cu vârsta de peste 45 de ani.

Concret, angajatorii primesc lunar, timp de 12 luni, suma de 2.250 de lei pentru fiecare persoană angajată din această categorie. Totuși, condiția este ca raportul de muncă să fie menținut cel puțin 18 luni de la angajare.

Pe lângă acest sprijin, statul oferă și opțiunea de cumpărare a vechimii în muncă. Cei care nu reușesc să se angajeze, dar doresc să-și completeze stagiul de cotizare pentru a se putea pensiona, pot încheia un contract de asigurare socială cu casa de pensii.

În 2025, costul pentru un an de vechime este de 12.156 lei, ceea ce presupune o plată lunară de 1.012,5 lei, cu 87,5 lei mai mult decât în 2024.

Această sumă este calculată în funcție de salariul minim brut pe economie, care, începând cu 1 ianuarie 2025, este de 4.050 lei. Nivelul minim al venitului lunar asigurat trebuie să fie cel puțin egal cu salariul minim, iar contribuția de asigurări sociale este de 25% din acest venit.

„Noua valoare de 4.050 lei nu are implicații pentru contractele de asigurare socială cu asigurare retroactivă, încheiate până la data de 1 ianuarie 2025, în baza art. 6, alin. (3) din Legea nr.360/2023 privind sistemul public de pensii“, se arată într-un comunicat al Casei Naţionale de Pensii (CNPP).

Aceste măsuri vin în sprijinul unei categorii sociale vulnerabile și reprezintă o oportunitate importantă pentru cei care se apropie de vârsta pensionării, dar nu îndeplinesc încă toate condițiile legale pentru a beneficia de pensie.