Ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, aprobat de FMI
Fondul Monetar Internaţional a aprobat un ajutor de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina care se confruntă cu „o criză umanitară şi economică foarte gravă” de la invadarea ţării de către armata rusă. Şefa FMI a avertizat că ţara se va confrunta cu o „recesiune profundă” în acest an.
„Nevoile de finanţare sunt importante, urgente şi ar putea creşte semnificativ pe măsură ce războiul continuă”, a declarat directorul general al Fondul Monetar Internaţional (FMI), Kristalina Georgieva, scrie Agerpres.
Înainte de război, instituţia de la Washington estima o creştere a economiei ucrainene de 3,6% în acest an.
Ajutorul de urgenţă urmează să permită guvernului „să răspundă nevoilor urgente ale balanţei de plăţi rezultând din efectele războiului şi va oferi sprijin esenţial pe termen scurt”, a subliniat FMI. Fondul speră, de asemenea, că acest ajutor va acţiona ca un „catalizator” pentru alţi parteneri financiari.
Ucraina, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, beneficia deja de un program de ajutor din partea FMI. Dar acest aşa-numit „aranjament Stand-By”, care prevedea plata a 2,2 miliarde de dolari până la sfârşitul lui iunie, a fost anulat la cererea autorităţilor ucrainene.
Acestea „şi-au exprimat intenţia de a lucra cu FMI pentru a concepe un program economic adecvat vizând redresarea şi creşterea, atunci când condiţiile vor permite”, a precizat FMI.
„Pierderea tragică de vieţi omeneşti, fluxul enorm de refugiaţi şi distrugerea imensă a infrastructurii şi a capacităţii de producţie cauzează suferinţe umane severe şi vor duce la o recesiune profundă în acest an”, a spus Kristalina Georgieva.
Ea a subliniat, totuşi, că „răspunsul politic de urgenţă al autorităţilor ucrainene a fost remarcabil”, menţionând că Ucraina „a rămas la zi cu toate obligaţiile datoriei”. De asemenea, şefa FMI a menţionat controalele de capital „pentru a menţine disponibilitatea rezervelor valutare şi a reduce incertitudinea cu privire la cursul de schimb”.
Banca naţională a Ucrainei a limitat retragerile de numerar, dar tranzacţiile fără numerar nu au fost limitate.
La două săptămâni după lansarea invaziei ruse în Ucraina, bilanţul uman şi material al celui mai grav conflict militar actual din Europa este foarte grav, în special cu peste două milioane de persoane care au fugit în străinătate.