Alăptarea și alimentele fără zahăr previn cariile dentare la copii
Un studiu realizat de cercetătorii brazilieni arată că întreruperea precoce a alăptării și consumul de zahăr sunt factori care măresc riscul de carii dentare la copil.
Studiul a fost realizat pe un lot de 800 de copii și a fost publicat în revista Community Dentistry and Oral Epidemiology.
Cercetătorii au observat că aportul de zahăr în alimentația copiilor precum și întreruperea timpurie a alăptării măresc riscul apariției cariilor la copii până în vârsta de doi ani.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomadă alăptarea maternală cel puțin în primele șase luni ale bebelușului, urmată de alimente solide fără zahăr adăugat și continuarea alăptării până la vârsta de doi ani.
Cercetătorii brazilieni au observat că alăptarea timp de 24 de luni a redus consumul de alimente ultraprocesate sau de alimente cu adaos de zahăr, fiind un factor de protecție împotriva cariilor dentare, spune Marly Augusto Cardoso, cercetător principal și profesor la Școala de Sănătate Publică a Universității din San Paolo.
Chiar dacă dinții afectați sunt ”dinți de lapte”, obiceiurile alimentare, cum este consumul unor cantități mari de zahăr încă din copilărie, tind să devină permanente, mărind riscul de carii dentare mai târziu ca adult.
De asemenea, alte studii au arătat că prezența cariilor dentare în copilăria mică deschide calea cariilor în adolescență, subliniază Jenny Abanto, care a participat la cercetarea de la Universitatea San Paolo.