Alarmă roșie: febră tifoidă în România!

Publicat: 30 mart. 2024, 16:54, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
Alarmă roșie: febră tifoidă în România!

Ieri, la spitalul de boli infecțioase „Victor Babeș” din Capitală a fost internat al patrulea pacient bolnav de febră tifoidă, de anul acesta.  Medicii spun că este o boală cu care nu s-au mai întâlnit de multă vreme.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale “Victor Babeş”, conf. univ. dr. Simin Aysel Florescu, a anunțat că s-a înregistrat deja al patrulea caz de febră tifoidă la spital. Toţii pacienţii sunt români care nu s-au vaccinat, trei dintre aceştia reveniţi din călătorii efectuate în Congo.

Ea a mai precizat și că împotriva acestei boli există un vaccin, care este disponibil, la cerere, pentru cei care călătoresc în zone unde boala este răspândită.

“Febra tifoidă este o boală cu care noi nu ne-am mai întâlnit de foarte mult timp în România ca şi transmitere autohtonă. Iată, dar, că începem să ne întâlnim din ce în ce mai mult la călători români care vin din Africa. Avem deja al patrulea caz de febră tifoidă în spital care este achiziţionată de undeva. Ultimul din Pakistan, parcă, iar cele trei precedente din Congo. Toţi sunt români care au călătorit pe acolo şi care nu s-au vaccinat. Bolile tropicale nu mai sunt doar la tropice. În afară de cazurile de import, începem să ne confruntăm cu cazuri de boli tropicale cu transmitere în zone temperate.

Scăderea ratei de acoperire vaccinală naţională ne poate pune în pericol şi pentru bolile tradiţional vaccinabile, cum ar fi poliomielita. A devenit cert faptul că putem primi poliomielită de la vecinii noştri din Ucraina, dar şi de la refugiaţii şi migraţii din Africa sau din Asia, unde există rate în creştere de poliomielită din cauza scăderii acoperirii vaccinale. Dacă şi noi ne scădem acoperirea, o să avem şi noi. (…) Chiar ieri s-a diagnosticat un caz de tuse convulsivă la un copil de la noi”, a precizat medicul Simin Florescu

Potrivit declarațiilor sale, modificările climatice  favorizează răspândirea bolilor infecțioase. “Vedem că 58% din bolile infecţioase sunt agravate de către aceste modificări climatice şi, practice, 10% din cele agravate sunt cele care nu se raportează în aceste sisteme obligatorii. Este posibil să avem de-a face cu nişte mici surse de epidemii viitoare”.