Alcool, singurătate, depresie… 15 factori medicali și sociali care măresc riscul de demență precoce
Cercetătorii britanici au publicat săptămâna aceasta un studiu, în revista Jama Neurology, care identifică 15 factori medicali și sociali ce măresc riscul de demență precoce.
Pentru a stabili ce factori medicali și sociali măresc riscul de demență precoce, cercetătorii au analizat baza de date aparținând unui număr de 350.000 de persoane cu vârste sub 65 de ani. Până acum, în cazul persoanelor în vârstă declinul cognitiv a fost legat de alimentația dezechilibrată și sedentarismul.
”Studiul nostru a identificat 15 factori legați de stilul de viață și de sănătate care au fost asociați cu incidența demenței cu debut precoce”, au spus cercetătorii, transmite BFMTV.
Printre acești factori, unii sunt socio-demografici: nivelul de educație sau statutul socio-economic scăzut. Alți factori sunt legați de obiceiuri sau de sănătatea mintală, ca lipsa consumului de alcool, tulburări legate de consumul de alcool, izolarea socială, depresia.
De asemenea, factorii medicali pot mări riscurile de demență precoce: carențele de vitamina D, deficiențele de auz, hipotensiunea ortostatică, accidentele vasculare cerebrale, diabetul, bolile cardiace, nivelul scăzut al proteinei C reactive etc.
Potrivit lui Janice Ranson, cercetător principal la Universitatea Exeter, acest studiu, prin identificarea acestor factori, face ca riscul de demență precoce să poate fi redus. ”Credem că acesta ar putea fi începutul unei noi ere în intervențiile pentru reducerea cazurilor noi de demență precoce”, a spus Janice Ranson pentru The Guardian.