Alcoolul crește cu 15% riscul de cancer al sânului
Cancerul sânului, a cărui incidență crește în mod îngrijorător, ar putea fi direct legat de cantitatea de alcool consumată.
Este cunoscut că alcoolul reprezintă cauza a cel puțin șapte tipuri de cancer printre care: esofagian, faringian și laringian, hepatic, al intestinului gros (colon și rect), dar și pentru cancerul sânului.
Potrivit Institutului Național al Cancerului din Franța, 15% dintre cancerele sânului sunt legate de consumul constant de alcool, chiar moderat.
Factorul determinant îl reprezintă cantitatea de alcool băută, numit și etanol. Se pare că tipul de alcool este mai puțin important. Cantitatea de alcool consumată este cea care influențează în mod direct riscul de cancer mamar. În alți termeni, cu cât se consumă mai mult alcool, indiferent de tipul acestuia, cu atât riscul este mai mare.
Experții încă nu au definit complet mecanismele care stau la baza acestui fenomen, totuși ei avansează mai multe ipoteze:
- Metabolizarea alcoolului: Când corpul nostru procesează alcoolul, el produce un compus numit acetaldehidă. Este știut că această substanță este dăunătoare pentru celule. Cercetătorii cred că această substanță poate afecta ADN-ul celulelor mamare, deschizând calea dezvoltării bolii.
- Impactul asupra hormonilor. Alcoolul are capacitatea de a influența nivelul de estrogen din sânge. De asemenea, stimulează producția acestui hormon de către celulele adipoase din corp. Or, este cunoscut că o expunere mai mare la estrogeni reprezintă unul dintre factorii majori de risc de cancer mamar.
Doza standard
Ghidurile internaționale au stabilit limite maxime recomandate pentru ingestia de alcool: aproximativ o doză standard pe zi pentru femei și două doze standard pe zi pentru bărbați.
O doză standard conține 10-12 grame de alcool pur. Astfel, 10-12 grame de acool pur sunt conținute: în 280-300 ml de bere; în 150-180 ml de șampanie; în 30-40 ml de whisky sau de băutură spirtoasă foarte tare; în 60-80 mil de lichior; în 100-120 ml de vin roșu.
Ingestia unor cantități de alcool mai mari decât dozele recomandate poate afecta aproape orice organ și sistem din organism.
Astfel, excesul de alcool provocă, printre altele: accident vascular cerebral și insuficiență cardiacă; boli hepatice; obezitate; tulburări mintale și de comportament, inclusiv depresie, violență și pierderi de memorie; boli mintale; leucemie în cazul copiilor aduși pe lume de mame care au consumat alcool în timpul sarcinii.