Live Text: Alegeri parlamentare 2024. Mesaje și declarații ale politicienilor în timp real
- Alina Gorghiu: Am votat un Parlament în care vocea femeilor să fie foarte bine auzită
- Băsescu: E foarte important ca românii să iasă la vot
- Victor Negrescu: „Am votat astăzi pentru parcursul euroatlantic al României, aderarea completă la Spațiul Schengen și pentru valorile creștine și naționale”
- Nicolae Ciucă, mesaj de 1 Decembrie: „Este datoria noastră să punem stabilitatea, dialogul şi respectul faţă de cetăţeni pe primul loc”
- Elena Lasconi: „La granițele noastre sunt oameni care își apără libertatea cu arma în mână”
- Ciolacu: Am votat ca România să fie în UE, în Schengen și în NATO. Românii au de ales între stabilitate și haos
- Iohannis: Poftiți la vot, eu am votat pentru o Românie europeană
- Nicușor Dan: Am votat cu un partid care nu pune în discuție rămânerea României în UE și NATO
- Călin Georgescu: Georgescu: „Am votat pentru pace, nu pentru război”
- Ilie Bolojan: Am votat astăzi cu gândul la România modernă
Alina Gorghiu: Am votat un Parlament în care vocea femeilor să fie foarte bine auzită
„Am votat pentru o Românie modernă și europeană. Pentru mine nu sunt vorbe goale și de aceea încep cu La mulți ani, români! La mulți ani, argeșeni! La mulți ani tuturor celor care își doresc un parcurs pro-european, pro-occidental,” a declarat Gorghiu.
Alina Gorghiu a subliniat și nevoia ca Parlamentul să devină o instituție mai receptivă la nevoile societății: „Am votat un Parlament care ar trebui să înțeleagă bine care e misiunea lui. Un Parlament în care vocea femeilor să fie foarte bine auzită, pentru că suntem jumătate din populația României, multe femei creative și cu idei care nu se regăsesc în măsurile pe care Parlamentul le ia.”
Băsescu: E foarte important ca românii să iasă la vot
„Am votat cu speranţa schimbării democratice şi a consolidării a ceea ce avem până acum, pentru că avem încă de consolidat şi în zona democraţiei, şi în zona economiei, şi în zona socială. La mulţi ani, România! E foarte important ca românii să iasă la vot. Eu i-am îndemnat şi pe Facebook să vină să-şi exercite dreptul suveran de a-şi alege conducătorii, să aleagă conducători care vor să menţină cursul actual al României, nu de ăştia care vor să-l întoarcă cu o sută de ani înapoi”, a avertizat Băsescu.
Victor Negrescu: „Am votat astăzi pentru parcursul euroatlantic al României, aderarea completă la Spațiul Schengen și pentru valorile creștine și naționale”
Vă transmit aceste gânduri bune de la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, unde se trăiește și se simte românește în fiecare zi. Am votat astăzi pentru echilibru, pentru parcursul euroatlantic al României, aderarea completă la Spațiul Schengen, dar și pentru valorile creștine și naționale.
La Alba, am ales schimbul de generații, oameni tineri și bine pregătiți care au decis să se implice pentru dezvoltarea județului Alba într-un partid serios și predictibil, care poate oferi o cale sigură României.
Nicolae Ciucă, mesaj de 1 Decembrie: „Este datoria noastră să punem stabilitatea, dialogul şi respectul faţă de cetăţeni pe primul loc”
„Astăzi, de 1 Decembrie, sărbătorim împreună Ziua Naţională a României – o zi încărcată de emoţie, mândrie şi speranţă. Este momentul în care ne reamintim de sacrificiile înaintaşilor noştri, care au pus temelia unui stat unit şi suveran, dar şi de responsabilitatea pe care o avem să ducem mai departe această moştenire.
Trăim vremuri marcate de provocări şi decizii importante pentru viitorul ţării noastre.
În această zi simbolică, suntem chemaţi să ne exprimăm dreptul fundamental de a vota, într-un moment-cheie pentru parcursul României. Este datoria noastră să punem stabilitatea, dialogul şi respectul faţă de cetăţeni pe primul loc”, a scris Nicolae Ciucă pe Facebook.
Elena Lasconi: „La granițele noastre sunt oameni care își apără libertatea cu arma în mână”
„Am votat la Câmpulung, unde a avut loc cea mai longevivă mișcare împotriva comunismului. Am votat cu încrederea că nu ne vom lăsa îngenuncheați, pentru România pe care o iubim cu toții. În Parlament se decid legi, legi pentru prosperitatea oamenilor, pentru securitatea noastră. Mă uit la ce se întâmplă în Georgia și ar trebui să ne îngrijoreze.
Ciolacu: Am votat ca România să fie în UE, în Schengen și în NATO. Românii au de ales între stabilitate și haos
„Am votat ca România să fie în continuare și în Spațiul Schengen, și în UE, și în NATO. Eu cred că astăzi românii au de ales între stabilitate și haos, între dezvoltare şi o lipsă a fondurilor pentru pensii şi salarii. Eu cred că astăzi e o zi foarte importantă pentru noi, toți românii, să ne continuăm drumul european și nord-atlantic. Este cel mai important lucru pe care îl avem de ales astăzi”, a declarat Marcel Ciolacu, care a votat la Buzău.
Iohannis: Poftiți la vot, eu am votat pentru o Românie europeană
Președintele României, Klaus Iohannis, a votat pentru alegerile parlamentare, la Liceul Jean Monnet, pentru ultima dată, în calitate de șef al statului. Iohannis, a punctat, după vot că „E bine de știut cum să ne poziționăm când venim la vot”.
„Este un vot foarte important fiindcă în Parlament se votează legile din România, în Parlament se votează Guvernul. Este foarte important de ştiut cum să ne poziţionăm când venim la vot. Românii au ales calea euro-atlantică şi au ales-o bine şi suntem bine integraţi în Uniunea Europeană, suntem bine poziţionaţi şi foarte respectaţi în NATO. Dar ca să rămînă aşa trebuie să votăm aşa . În concluzie, poftiţi la vot. Eu am votat pentru o României europeană”, a declarat Iohannis, la ieşirea din secţia de votare.
Nicușor Dan: Am votat cu un partid care nu pune în discuție rămânerea României în UE și NATO
”E votul cel mai important din anul acesta. Este votul pentru Parlament și Parlamentul produce România. România este o republica parlamentară. Am votat cum am votat de fiecare dată, din 1990 până astăzi, am votat cu un partid care nu pune în discuție rămânerea României în UE și NATO. Acestea sunt alegerile cele mai importante de anul acesta. Ele decid cum va arăta România în următorii patru ani. Oamenii să se informeze şi să iasă la vot!”, a afirmat Nicuşor Dan.
Călin Georgescu: Georgescu: „Am votat pentru pace, nu pentru război”
Candidatul la prezidențiale Călin Georgescu a venit duminică la secția de votare însoțit de soția sa, Cristela, el fiind al doilea lider politic după George Simion care a votat pentru alegerile parlamentare.
„La mulți ani, România! Astăzi am votat pentru ca binele să învingă răul. Am votat pentru pace, nu pentru război. Am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală, dedicată total neamului românesc. Am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru România!”, a declarat Georgescu, care a votat la o secție de votare din Mogoșoaia.
Ilie Bolojan: Am votat astăzi cu gândul la România modernă
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat, la Oradea, la ieșirea din sala de vot pentru alegerile parlamentare, că a votat cu gândul la România modernă, deoarece astăzi se decide direcția în care se va îndrepta țara noastră.
„Înainte de orice doresc să urez tuturor românilor: La mulți ani! Dumnezeu să aibă în pază țara noastră! Este o zi importantă pentru că astăzi, prin votul lor, românii vor decide pentru mulți ani de acum încolo pe direcția în care se va îndrepta țară noastră! Am votat astăzi cu gândul la România modernă și la România europeană. Îi îndemn pe toți românii să se ducă la vot”.
Alegeri parlamentare 2024. Duminică, 18 milioane de români sunt chemați la urne pentru a-și alege parlamentarii care vor legifera în următorii patru ani. Secțiile de votare s-au deschis la ora 07:00 și vor rămâne deschise până la ora 21:00. Până în acest moment, prezența la vot în țară a depășit pragul de 2%, cu peste 200.000 de cetățeni care și-au exercitat dreptul constituțional. În diaspora, puțin peste 170.000 de români votaseră deja.
Președintele AUR, George Simion, a declarat că a votat cu speranța unui viitor mai bun: „Am votat ca pentru prima oară după 35 de ani să ne eliberăm de lanțuri, de cătușe și de cei care caută să ne țină prizonieri în sărăcie într-o țară bogată.”
Pentru a asigura buna desfășurare a procesului electoral, aproximativ 45.500 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au fost mobilizați. Aceștia vor menține ordinea publică, vor proteja secțiile de votare și vor investiga eventualele incidente electorale. Prima declarație oficială a MAI este programată pentru ora 12:00.
Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), pe teritoriul României au fost organizate 18.968 de secții de votare, dintre care aproape 1.300 în București. Distribuția secțiilor în Capitală este următoarea:
- Sectorul 1: 166 secții
- Sectorul 2: 202 secții
- Sectorul 3: 294 secții
- Sectorul 4: 189 secții
- Sectorul 5: 198 secții
- Sectorul 6: 240 secții
Votul în țară are loc doar duminică, între orele 07:00 și 21:00. Alegătorii aflați în secție sau la rând la ora închiderii urnelor își pot exercita dreptul la vot până cel târziu la ora 23:59. În diaspora, procesul de votare se desfășoară sâmbătă și duminică.
Biroul Electoral Central (BEC) a acreditat patru institute de sondare pentru realizarea de exit-poll-uri la nivel național:
- Centrul de Sociologie Urbană și Regională – CURS
- The Center for International Research and Analyses
- Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE
- ARA Public Opinion SRL
La scrutinul de astăzi participă 31 de partide și alianțe politice, alături de 19 organizații ale minorităților naționale. Românii sunt așteptați să își exprime votul pentru un Parlament care va modela direcția legislativă a țării pentru următorii patru ani, într-un proces electoral desfășurat sub supraveghere atentă și cu măsuri stricte de securitate.