Alegeri PE: euroscepticii şi conservatorii ar putea controla UE
Potrivit unui raport al grupului de reflecție al Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR), populiștii eurosceptici şi conservatorii sunt favoriţii alegerilor europarlamentare în nouă țări ale UE. De asemenea, eurosceptici şi conservatorii au şanse să se claseze pe locul al doilea sau al treilea în alte nouă țări europene, printre care şi România. Astfel, este foarte posibil ca partidele de dreapta eurosceptice şi conservatoare, împreună cu o coaliție creștin-democrată, să conducă politica UE după alegerile europarlamentare.
Datele oficiale publicate arată că grupul de extremă dreaptă al Parlamentului European – Identity and Democracy (ID) – va câștiga 40 de noi locuri la votul din iunie, susținut de sprijinul tot mai mare pentru Reuniunea Națională a lui Marine Le Pen din Franța și AfD din Germania, precum și de recenta victorie electorală a Partidului pentru Libertate al lui Geert Wilder, la alegerile olandeze din noiembrie.
Conservatorii și reformiștii europeni – care includ oameni ca Vox din Spania, Frații Italiei din Italia și Legea și Justiția Poloniei – sunt, de asemenea, pregătiți să câștige 18 locuri.
La celălalt capăt al spectrului politic, Stânga – care include atât grupuri comuniste, cât și eurosceptice – se preconizează să obțină 6 locuri.
Deşi Partidul Popular European (PPE) de centru-dreapta va rămâne cel mai mare grup al PE, partidele principale din centru ar putea avea o cădere. Se estimează că PPE va pierde 5 locuri, socialiștii și democrații de centru-stânga (S&D) 10 locuri, în timp ce grupul Liberal Renew Europe urmează să renunțe la 15 locuri și să-și piardă rolul de „făcător de regi” pentru a deveni al patrulea grup ca mărime al parlamentului.
Dacă partidul de dreapta Fidesz al lui Viktor Orbán – care a părăsit grupul PPE de centru-dreapta în 2021 – alege să se alăture ECR, cele două grupuri de dreapta ar putea reprezenta peste 25% din PE și ar putea ocupa împreună mai multe locuri decât oricare dintre alte grupuri.
Noua coaliție, care ar înlocui marea coaliție existentă a grupurilor centriste, „se va opune acțiunilor ambițioase ale UE de combatere a schimbărilor climatice şi sprijinirea Ucrainei”, avertizează raportul.
Datele raportului apar în momentul în care partidele de dreapta încearcă să valorifice nemulțumirea fermierilor și pescarilor frustrați de povara politicilor ecologice, care au ieşit recent în stradă, în semn de protest, în Germania, Franța și România.