Alegeri pentru un nou board la CN Aeroporturi București

Publicat: 17 iul. 2024, 21:30, de Corina Oprea, în ACTUALITATE , ? cititori
Alegeri pentru un nou board la CN Aeroporturi București
Alegeri pentru un nou board la CN Aeroporturi București

Pe 19 iulie, acționarii CN Aeroporturi București se vor reuni pentru a numi noii membri ai Consiliului de Administrație (CA) pentru un mandat de patru ani, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 109 privind guvernanța corporativă. În prezent, Consiliul de Administrație funcționează cu doar doi membri provizorii, deși ar trebui să aibă șapte.

Candidați noi pentru Consiliul de Administrație

Potrivit surselor apropiate situației, lista candidaților propuși pentru noile poziții include:

  • Corneliu Felix Ardelean: fost director în Ministerul Transporturilor în perioada 2019-2020.
  • Mirela Birchi: consilier al Ministrului Transporturilor.
  • Georgeta Bumbac: director general în Ministerul Sănătății și actual administrator provizoriu CNAB.
  • Gabriel Constantin Bunduc: secretar de stat în Ministerul Transporturilor.
  • Eduard Bachide: secretar de stat în Ministerul Apărării.
  • Florin Cosmin Mihăltan: administrator la mai multe firme.
  • Cătălin Diaconu: vice-președinte și analist de investiții la Franklin Templeton International Services, sucursala București, actual administrator provizoriu, propus de Fondul Proprietatea.

Conform surselor financialintelligence.ro, componența propusă pentru CA nu respectă în totalitate cerințele legale stipulate în OUG 109/2011. Aceste nereguli includ prezența a patru funcționari publici în loc de maxim doi și absența unui candidat cu experiență în audit.

Ordonanța de Urgență prevede că, în consiliile de administrație ale societăților administrate în sistem unitar, cel mult doi membri pot fi funcționari publici sau personal al autorității publice tutelare, dacă consiliul are mai mult de cinci membri.

Procesul de selecție a noului Consiliu de Administrație a fost aprobat în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) în iulie 2022, dar a început efectiv abia în iulie 2023. Deși OUG 109 prevede ca procesul să se finalizeze în 150 de zile de la inițiere, acesta pare să se încheie abia după încă 12 luni.

Statul român deține 80% din CN Aeroporturi București, prin Ministerul Transporturilor, în timp ce Fondul Proprietatea are o participație de 20%.